2006 - A Tábori Püspökségen történt legfontosabb események

A Tábori Püspökségen 2006-ban történt legfontosabb események

 

Örömmel vettük XVI. Benedek pápa szavait, aki béke világnapi üzenetében így fordult hozzánk: „A tábori püspökökhöz és a tábori lelkészekhez intézem bátorításomat, hogy minden körülmények között és helyzetben maradjanak meg a béke igazságának hűséges hirdetői.”

Az év elejétől új szervező főtisztünk van, Fejér Ádám főhadnagy. Egyéb személyi mozgások is voltak: november 1-jén Szabó Mihály gk. lelkész elérte a katonai nyugdíjkorhatárt, és kivált a szolgálatból. Az év végén további két lelkészünk megy nyugállományba: Dr. Szaradits József általános helynök és Kocsis István budapesti esperes. Júliusban Horváth József atya Koszovóba, szeptemberben Takács Tamás atya Afganisztánba ment 6-6 hónapos külmisszióba.

A nándorfehérvári és a Kapisztrán évforduló kapcsán kiállítás nyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban „Európa védelmében” címmel, amelynek a püspökség társrendezője volt, és egy kiadvány is megjelent. Részt vettünk a Ferences Rendtartomány konferenciáján és az október 23-i capestranói ünnepségen. A püspökség Kapisztrán emlékplakettet készíttetett Pálfy Katalin szobrászművésszel.

Összlelkészi konferenciat is tartottunk, amelyen katonai, lelkiségi és tudományos előadások hangzottak el. A katolikus lelkészek lelki „továbbképzését” pedig Németh László SVD tartományfőnök atya tartotta Kőszegen. A lelki programok között sor került a szokásos lourdes-i katonai zarándoklatra, az idén első alkalommal Makkosmárián tartottuk a nemzeti katonai zarándoklatot, amelyre a katonacsaládokat hívtuk meg. Örömmel vettük a meghívást a kaposvári, a szentendrei és a hódmezővásárhelyi új imaterem megáldására.

Az idén is nagy érdeklődés volt a gyermektábor iránt, amit emiatt ismét két turnusban kellett megrendezni.

Nemzetközi viszonylatban is számos tevékenység volt. Januárban Kölnben a béke világnapja alkalmából tartott szentmisén vettünk részt. Februárban Berlinben tartották a Német Tábori Lelkészi Szolgálat megalapításának 50. évfordulós ünnepségeit. Márciusban Olaszországban volt kegyeleti megemlékezés a szolnoki repülőbázis névadójának tiszteletére. A belga általános helynök és a cseh főlelkész búcsúztatásán is képviseltettük magunkat. Kassán és Hejcén szentmise és kegyeleti ünnep volt a januári szlovák légiszerencsétlenség áldozatainak emlékére. A püspök részt vett Horvátországban a maria bisztricai katonai zarándoklaton, Bécsben az Institut für Religion und Frieden által rendezett ankéton, valamint Rómában a tábori püspökök V. Nemzetközi Találkozóján.

Terveink 2007-re

A Szolgálat előtt álló nagy kihívás az üres lelkészi helyek feltöltése. A legnagyobb feladat azonban kétségkívül az, hogy októberben meg kell rendeznünk az 50. lourdesi katonai zarándoklat előkészítő konferenciáját. Természetesen részt kívánunk venni májusi lourdesi zarándoklaton, és megtartjuk a szeptemberi nemzeti katonai zarándoklatot. A jövő évben is lesz tavasszal összlelkészi konferencia, nyár végén pedig lelkigyakorlat. Egy lelkészünk januárban indul Koszovóba, Pečbe külszolgálatra, nyáron pedig ugyancsak Koszovóba, Prištinába kell lelkészt küldenünk 6-6 hónapra. Keressük annak lehetőségét, hogyan tudnának a katonák bekapcsolódni a budapesti Városmisszió programjaiba. Reményeink szerint a nyár elején sor kerülhet az Ordinariátus papnövendékének diakónusszentelésére.

Típus: 
Újságcikk
Tartalom dátuma: 
hétfő, 2014, június 23