2013. Adventi gyertyagyújtás - Kálinger Roland

 

Adventi gyertyagyújtás

2013. december - MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Elmondta: Kálinger Roland százados, tábori lelkész

 

Nem csak a növények életéhez szükséges a fény, az ember is ösztönösen vágyik a fényre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ember hangulata. Egy borongós sötét napon az emberek kedve is beborul, és mikor kisüt a nap az emberek kedve is felvirul. Ádvent első gyertyája a karácsony fényének első előhírnöke. Furcsa mód kapcsolódik össze két világ nagy bölcsessége. A Dalai Láma így tanít: „Évezredek sötétjét elűzi egyetlen gyertya fénye - Ne átkozd a sötétséget, gyújts világosságot!” Tenni kell azért, hogy világosság legyen. Ölbe tett kézzel ülve nem tudjuk megváltoztatni a világot. Persze nem az egész világ megváltoztatása a mi feladatunk, nekünk csak a szűk környezetünk életébe, mindennapjaiba kell fényt, világosságot, örömet, szeretetet csempészni.

És most kapcsolódik össze a két világ, hisz az Úr Jézus Krisztus is tanít a világosságról, mégpedig így: „S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban.” Ha az életünkben megtapasztaljuk a jót, észrevesszük a szépet, ne féljünk azt megosztani azokkal, akiket szeretünk, akik fontosak számunkra. Kedves apukák, anyukák, nagyapák legyenek bátrak és hívják össze, vagy hívják egy helyre a családot az ádventi hétvégéken, vagy csak üljenek le házastársukkal és gyújtsanak meg egy-egy gyertyát csendben, meghitten, fényt ajándékozva egymásnak, az együttlét boldogító ragyogását. Legyen ez egy kis „parancsnoki értekezlet”, ahol előretekintünk egy hetet, végigvesszük a feladatokat, megtervezzük a teendőket, értékeljük addigi ádventünket. Nem bevásárló listákat és karácsonyi vacsorafogásokat kell számba venni, hanem perceinket, óráinkat, napjainkat, melyeket szeretteinkkel akarunk minél teljesebben tölteni.

Ádventi gyertyagyújtásaink, ne holt cselekedetek, divatos szokások legyenek, hanem igazi készület, hogy mire megszületik a betlehemi kisded, ne csak az utcák, a házak, a szobák, de a mi szívünk, lelkünk is ünnepi fénybe öltözzék. Kívánok mindenkinek áldott családi készületet Karácsonyra.

Mécs László versével imádkozzunk:

Mécs László: Adventkor

Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk

 Illendő ruhában, méltóképpen várjunk

 Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget

 S ama jobb hazában megláthassunk Téged.

 

 

 

Típus: 
Beszéd
Tartalom dátuma: 
hétfő, 2013, december 2