Alapvető imádságok - A Dicsőség, a nagy doxológia

 

ALAPVETŐ IMÁDSÁGOK

 

A DICSŐSÉG, a nagy doxológia

 

Dicsőség a magasságban Istennek! És a földön békesség a jóakaratú embereknek! Dicsőítünk Téged, áldunk Téged, imádunk Téged, magasztalunk Téged. Hálát adunk Neked nagy dicsőségedért. Urunk és Istenünk mennyei Király, mindenható Atyaisten. Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú. Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia, Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk! Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! Te az Atya jobbján ülsz, irgalmazz nekünk! Mert egyedül Te vagy a Szent, te vagy az Úr, te vagy a egyetlen Fölség, Jézus Krisztus, a Szentlélekkel együtt az Atyaisten dicsőségében Ámen.

 

Latinul:

 

Glória in excélsis Deo et in terra pax homínibus bonæ voluntátis. Laudámus te, benedícimus te, adorámus te, glorificámus te, grátias ágimus tibi propter magnam glóriam tuam, Dómine Deus, Rex cælestis, Deus Pater omnípotens. Dómine Fili unigénite, Iesu Christe, Dómine Deus, Agnus Dei, Fílius Patris, qui tollis peccáta mundi, miserére nobis; qui tollis peccáta mundi, súscipe deprecatiónem nostram, qui sedes ad déxteram Patris, miserére nobis.  Quóniam tu solus Sanctus,  Tu solus Dóminus,  Tu solus Altíssimus,  Iesu Christe,  cum Sancto Spíritu, in glória Dei Patris. Amen.

 

A nagyobbik Dicsőítés - nagy doxológia - a bibliai énekek mintájára írt őskeresztény himnusz ("Dicsőség a magasságban Istennek").  Eleinte a reggeli imádságban volt a helye, innen került a szentmisébe.  A misén kívüli közös és magán imádságokban is az egyik legméltóbb istendicséret, mely a Jézus születését éneklő angyali szózatot (Lk 2,14) bővíti ki a Szentháromság dicséretévé.

Típus: 
Hittani alapok
Tartalom dátuma: 
szerda, 2020, december 2