Megjelenés a médiában - 2001

Megjelenés a médiában - 2001

Magyar tábori lelkészKoszovóban

Eredeti megjelenés: katolikus.hu, 2001. december 1.

 

Haller László őrnagy, katolikus tábori lelkész idén féléves lelkipásztori szolgálatát tölti Koszovóban, a pristinai NATO főparancsnokság magyar táborában. A koszovói térségben az ortodox templomokat, kolostorokat mind a mai napig NATO katonák őrzik az albánok (muszlimok) boszszújától, akiket a templomok a szerb vérengzésre, rombolásra emlékeztetnek.

Az Amerika elleni terrortámadás után néhány nappal sikerült felvennünk a kapcsolatot a vallási-etnikai feszültségektől terhelt Koszovóban missziót teljesítő Haller Lászlóval, aki a szeptember 11-i eseményeket követően részt vett egy lelkészi látogatáson a pristinai iszlám közösségnél. Erről a találkozóról kérdeztük őt.

- Havonként találkozóra jönnek össze a Koszovóban állomásozó katonák közt szolgálatot teljesítő keresztény felekezetek lelkészei. A találkozókat mindig más helyszínen tartjuk. Szeptember 19-én Pristinában jöttünk össze. Meglátogattuk az itteni iszlám közösséget is. Korábban azt hittük, hogy a találkozó elmarad a szeptember 11-i terrortámadás miatt. Kételyeinket jócskán cáfolva a látogatás alkalmával a Koszovói Iszlám Közösség elnöke, Redzep Boja és a koszovói főiskola iszlám fakultásának vezetője, dr. Hamiti fogadott minket a főiskola egyik termében.

A találkozó kezdetén az iszlám közösség elöljárói elítélték a terrortámadást, valamint együttérzésüket fejezték ki az áldozatok és családtagjaik iránt. Egyperces néma felállással emlékeztünk meg róluk. Az elöljárók beszámoltak a helyi vallási életről is. Megtudtuk, hogy jelenleg egy új mecset épül Pristinában. Sajnálattal állapították meg, hogy a térségben terjed a vallási közömbösség: a napi imaórákat és a ramadán böjtöt egyre többen nem veszik komolyan, nem érzik magukra nézve kötelezőnek. A háború, a bombázások sokakat megrengettek hitükben, és a nyugati fogyasztói társadalom térhódítása is árt a vallásnak. A fiatalok közt egyre kevesebben látogatják a pristinai mecsetet.

A helyi vallási vezetők tehetnek-e bármit is a súlyos lelki károkat okozó koszovói válság rendezése érdekében?

A találkozón ismertették azt a nyilatkozatot, melyet ez év szeptember elsején írtak alá Koszovó vallási vezetői Oslóban. Az iratot Redzep Boja főmufti, Artemije Radasavljevic ortodox püspök és Marko Sopi prizreni katolikus püspök írta alá. A nyilatkozat angol fordítását mi is megkaptuk, mely röviden arról szól, hogy az említett három vallás szeretne együttműködni a koszovói válság békés rendezésében. A felső vezetés részéről tapasztalható tehát a közeledés, de a nép körében is jóindulatra kellene találnia ennek a kezdeményezésnek.

Közeledik a karácsony. Az ünnep kapcsán fontos feladatokkal bővül a családtól távol élő katonák közt folytatott lelkipásztori munka.

Hiszem, hogy aki elhívott ebbe a misszióba, erőt fog adni, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonákat meg tudjam vigasztalni karácsonykor a távolság okozta szomorúságukban. A legutóbbi lelkészi találkozón megbeszéltük a karácsonyi ünnepek menetét. Összeírtuk azokat az énekeket, melyek dallama azonos, s a szöveget felváltva minden nemzet a maga nyelvén énekli majd. A "top listát" természetesen a "Csendes éj..." vezeti. Életem talán egyik legszebb karácsonya elé nézek, amely egyben a legnehezebb is lesz, távol otthoni barátaimtól, rokonaimtól és híveimtől.

Hogyan telnek egy tábori lelkész mindennapjai?

A magyar tábor Pristina szélén helyezkedik el. Az itteni feladatom eltér az otthoni hagyományos lelkipásztorkodástól. Itt inkább a személyes jelenléten, a kapcsolatokon, beszélgetéseken van a hangsúly. Tegnapelőtt például azt kérték, hogy nézzem meg a Stigmata című filmet, és mondjak véleményt róla. Szinte a nap minden órájában kérdeznek valamit. A katonák többségének nagyon hiányosak az ismeretei a Bibliáról és az egyházról. Azt mondhatnám: mélyszántást kell végeznie a papnak. Sokszor késő estig beszélgetünk. Igyekszem "megtisztítani" a gondolataikat, emlékezetüket. Sajnos most az egyház rosszabb helyzetben van, mint 2000 évvel ezelőtt. Akkor csak a pogány gondolkodással kellett megküzdeni. Most viszont a negatív előítéletekkel is. A kommunista történelemtanítás most "érik be" igazán: az inkvizícióval és a keresztes hadjáratokkal ki is merül a tudásuk. A fél év igazán kevés, de arra elég lesz, hogy a kegyelem elkezdjen bennük működni. Igyekszem jó példát mutatni és egy helyes és igaz egyházképet bemutatni nekik. A szentmisén vasárnaponként 5-10 fő vesz részt. Ünnepségek alkalmával van módom nekem is szólni a katonákhoz. Együtt élek velük, ez most a legfőbb hivatásom. Nagy felelősség ez, hiszen némelyikük most lát először katolikus papot közelről.

Körössy László

Típus: 
Újságcikk
Tartalom dátuma: 
hétfő, 2001, január 1 to hétfő, 2001, december 31