Megjelenés a médiában - 2018

MEGJELENÉS A MÉDIÁBAN

2018

 

Menetzászló a szegedi járás tartalékosainak

Eredeti megjelenés: honvedelem.hu Fotó: Snoj Péter

 

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület menetzászlót adományozott a Szeged járási önkéntes területvédelmi századnak Ópusztaszeren, augusztus 20-án.

 

snj_4600.jpg

 

A Szent István-napi ünnepi rendezvényt a Csongrád megyei kormányhivatal szervezte, amelynek  egész napos programjai mellett idén a katonák is felsorakoztak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A menetzászló átadását megelőzően dr. Juhász Tünde tartalékos ezredes, a Csongrád megyei védelmi bizottság elnöke és a helyi területvédelmi erők szemlélője köszöntőjében felidézte, hogy éppen egy évvel ezelőtt, itt, Ópusztaszeren hárman írták alá szerződésüket, amellyel elsőként vállalták a tartalékos szolgálatot a megyében. „Úgy éreztem, civilként nekem is segítenem kell a Magyar Honvédséget. Most, önökkel már több mint százan valljuk, hogy a haza szolgálata hazafias kötelesség” – mondta. Mint fogalmazott, a tartalékosok alkotta közösségnek mától fogva jelképe, zászlaja is van, amely a bajtársiasságot, az összetartozást és közösségi szellemet fejez ki.

A menetzászlót dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész áldotta meg.

snj_4647.jpg

 

Szilágyi Árpád, az adományozó egyesület elnöke megosztotta az ünnepségen jelen lévőkkel, hogy már édesapja is önkéntesként szolgált az első világháborúban, ő maga pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ragadott fegyvert az elnyomókkal szemben. Beszédében elmondta: nagy büszkeséggel gondol rá, hogy az Ópusztaszeren felsorakozott tartalékos században ott áll fia, Szilágyi Árpád Levente önkéntes területvédelmi tartalékos törzsőrmester is, aki folytatja a családi hagyományt: Magyarország védelmét.

 

snj_4693.jpg

**********

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Eredeti megjelenés: honvedelem.hu

Közös koszorúzási ünnepséggel emlékezett Hódmezővásárhely önkormányzata, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az 1456. július 22-i nándorfehérvári diadalra a Zrínyi Miklós laktanya előtt elhelyezett emlékharangnál. A város önkormányzatának képviseletében dr. Kiss Andrea felidézte a diadal, és annak körülményeit. Elmondta: a Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, „az ország kapuja” alatt. A győztes seregben több vásárhelyi is harcolt. 1456 óta a pápa rendeletére minden délben megszólalnak a harangok felhívva az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom a déli harangszóval.

 

03.jpg

Ezt követően Dr. Alácsi Ervin őrnagy, katolikus tábori lelkész mondott beszédet. A város képviseletében dr. Kiss Andrea helyezett el koszorút a haranglábnál. Az alakulat részéről Imre József alezredes, a dandár megbízott törzsfőnökhelyettese tisztelgett a hősök emléke előtt. Az ünnepséget a déli harangszó zárta.

 

04.jpg

 

**********

XV. Környezet-és természetvédelmi Gyermektábor

Képek itt: http://www.ktp.hu/album/15-gyerektabor

 

Július 7-én, szombaton kezdődött el a Katolikus Tábori Püspökség 15. környezet- és természetvédelmi tábora, melyet ettől az évtől kezdve a Zala megyei Karmacson tartunk meg. A tábor új helyszíne - Regiment Diáktanya (ReDtanya) - a karmacsi volt általános iskola épülete, melyet a Magyar Kormánytól kapott támogatásból újítottunk fel.

 

Az idei táborba 50 gyermek érkezett, ebben az évben először több lány (26), mint fiú (24). A szállások elfoglalása után hagyományosan megalakultak a csoportok illetve megtörtént a gyerekek és a szolgálati személyek bemutatkozása illetve bemutatása. A 15. tábor szolgálati személyei: Táborvezető: dr. Alácsi Ervin őrnagy, tábori lelkész; Egészségügyi és élelmezési felelős: Dombóvári Piroska; Technikai felelős: Nagy Endre Ferenc főhadnagy, tábori lelkész; Csoportvezetők: Rácz István százados, Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkészek, Győre-Szűcs Miklós  főhadnagy, Szabó Imre és Szecsődi Tamás hadnagy; Csoportvezető-helyettesek és műveleti segítők: Krutilla András, Hajdú Zsolt, Bordás Dávid Hadházi László és Nagy Péter honvédtisztjelöltek.

A tábortörvények ismertetése és a versenyek-vetélkedők meghírdetése valamint az első ebéd után után a táborozók egy rövid séta keretében megismerkedhettek Karmaccsal, majd az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred autóbuszaival Zalaszántóra indultak, ahol a Különböző vallási kultúrák összehasonlítása program keretében fölkeresték a 316 méter magas Világosvár hegyen a Béke Sztupa-t. Az 1992-ben épült buddhista szentélynél  dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész tartott előadást a buddhizmusról.

 

 

 

 

A szombati nap délutánjának következő programja a Rezi Várhoz vezető tanösvény fölkeresése volt, ahol Rezi községből a település fölötti várig a táborozók megismerkedhettek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park feladataival valamint a Meleg-hegy élővilágával és természetismereti játékokban vehettek részt (Találd meg a fád, Nem látom, csak érzem, Mag-vak, Madáretetés). A Rezi várnál a késő délutáni órákban került sor a szallonasütéssel egybekötött vacsorára.