Megjelenés a médiában - 2018

 

   MEGJELENÉS A MÉDIÁBAN  

  2018 

 

A Nagy Háború magyar hősei előtt tisztelegtek a Nemzeti Sírkertben

Eredeti megjelenés honvedelem.hu:

https://honvedelem.hu/cikk/113346_a_nagy_haboru_magyar_hosei_elott_tisztelegtek

 

Ők, akikről ez az emlékmű szól, és már nem érték meg a békét, megérdemlik, hogy ez a nap értük és róluk szóljon - jelentette ki Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az első világháború magyar hőseinek tiszteletére állított emlékműavató ünnepségen november 11-én, a Fiumei úti sírkertben. A Nagy Háború befejezésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Szabó István úgy fogalmazott:  „Ez az emlékmű egyszerre időszerű és egyszerre megkésett monumentum. Időszerű, hiszen pontosan az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából róhatjuk le kegyeletünket a hősi halált halt magyar katonák előtt. És megkésett, mert ilyen emlékmű a szívekben már létezett, de valós formát csak most, a háború centenáriuma alkalmából ölthetett”. Szabó István emlékeztetett: a korabeli Magyarország polgárai közül több mint 661 ezren estek el a frontokon. „Hisszük és most már tudjuk: nem áldozatai voltak ők ennek a küzdelemnek, hanem hősei.

A Zsigmond Attila által megalkotott emlékművet Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke és Jákob János dandártábornok a HM Protestáns Tábori Püspökség püspöke áldotta meg.

 

 

**  **  **  **  **

Emlékezni és emlékeztetni

Eredeti megjelenés honvedelem.hu:

https://honvedelem.hu/cikk/113342_emlekezni_es_emlekeztetni

Ez a hely mindig alkalmas az emlékezésre és az emlékeztetésre - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 11-én Debrecenben, a Honvédelmi Minisztérium pályázati forrásából felújított Hősök temetőjének ünnepélyes avatásán, mely a Magyar Kormány 2016-ban hozott első világháborús hadisírok felújításáról szóló rendeletének értelmében valósulhatott meg. A felújításokra eddig 460 pályázat érkezett a települési önkormányzatok és a temetőket fenntartó egyházak részéről, eddig 118 sírkert felújítása fejeződött be, köztük a debreceni Hősök temetője nyugvó katonáké is.

Az ünnepélyes avatáson dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: régi tartozás teljesült azzal, hogy a temető megújultan, méltó módon emlékezik az elesett hősökről. Dr. Benkő Tibor rámutatott: a sírkert egyben mementója a magyar katonák elhivatottságának és hazaszeretetének is, amely napjaink honvédei előtt is példaként kell, hogy álljon, hiszen csak a körülmények változtak, az eszme nem. „Magyarország, a magyar emberek számára rendkívül fontos, hogy béke legyen az országban, és hogy gyermekeinket, unokáinkat úgy tudjuk útjukra indítani: soha ne kelljen ilyen fájdalmas dolgokra emlékezniük. A katonák feladata ez: szolgálják esküjükhöz méltón a magyar emberek biztonságát és békét” – mondta a tárcavezető.

A felújított temetőben Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke és Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspöke szentelte be a sírokat és mondott áldást.

 

 

**  **  **  **  **

A háború áldozatainak állítottak emlékművet

Eredeti megjelenés honvedelem.hu:  

https://honvedelem.hu/cikk/113340_a_haboru_aldozatainak_allitottak_emlekmuvet

Világháborús emlékmű állításával tisztelgett a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és további  tizenegy civil szervezet, valamint a kerületi önkormányzattal közösen – a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulója alkalmából az első és második világháborúk katonai és civil áldozatainak emléke előtt. Az emlékművet november 10-én, szombaton avatták fel a főváros XIII. kerületében, a Csángó utcai lakótelepen.

 

07.jpg

 

Az emlékművet Hazuga Károly nyugállományú altábornagy és dr. Tóth József polgármester leplezte le, majd Rácz István százados katolikus, illetve Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész áldotta meg.

**  **  **  **  **

Halottak napi megemlékezés az Altiszti Akadémián

Eredeti megjelenés honvedelem.hu:

https://honvedelem.hu/cikk/113217_voltunk_mint_ti_lesztek_mint_mi

A nagycenki temető bejáratánál olvasható szavakat idézte beszédében Horváth Kornél főhadnagy, katolikus tábori lelkész az MH Altiszti Akadémián mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott emlékezésen és gyertyagyújtáson. A csendes megemlékezés helyszíne az újonnan kialakított Aradi vértanúk emlékparkja volt.

 

03.jpg

 

„A világon mindenütt megemlékeznek ezekben a napokban halottainkról. A lélek ápolásra szorul, mert akire emlékezünk, az örökké élni fog. Mindannyian veszítettünk el már valakit, akit szerettünk, aki közel állt hozzánk. A fáklyák és gyertyák fényében megemlékezünk ezekről az emberekről, akik valamilyen módon fontosak voltak számunkra” - mondta ünnepi beszédében Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka. A halottak napi megemlékezésen elhunyt barátaik, kollégáik, bajtársaik emléke előtt tisztelegve gyertyát gyújtottak az alakulat katonái is.

 

01.jpg

**  **  **  **  **

A sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség

Eredeti megjelenés honvedelem.hu:

https://honvedelem.hu/cikk/113164_dr._benko_tibor-_a_sirokban_nyugvo_katonak_kozott_nincs_mar_kulonbseg_sem_rang_sem_beosztas_s

Hagyományosan, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartottak kegyeleti gyertyagyújtást október 30-án, kedden este. A megemlékezésen – mások mellett – jelen volt dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára, Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint a Budapestre akkreditált katonai attasétestület több tagja is. Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy a gyertyagyújtáskor és a megemlékezés idején nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között. Emlékeztetett arra, hogy az idő előtt kihunyt gyertyák mögött ott vannak az egyenruhát viselő katonák, s mind mögött ott van egy szerető édesapa, egy kedves, a testvér, a fivér, a gyermek, az unokatestvér, a nagybáty, akik szerették volna, hogy gyertyáik szeretteikkel együtt tövig égjenek, de nem részesülhettek ebben a kegyeletben. A sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség, sem rang, sem beosztás, sem származás szerint.

A kegyeleti gyertyagyújtás során Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondtak imát az elhunytak lelki üdvéért.

 

**  **  **  **  **

Megalakult az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

 

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred alakulóünnepségén, október 13-án, Székesfehérváron dr. . Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. Az önkéntes tartalékosokhoz szólva elmondta: hatalmas tett, ha valaki a munkája, az iskolai tanulmányai, a mindennapi elfoglaltságai mellett önként vállalja a haza védelmét. Hozzátette: nincs ennél szebb elkötelezettség. „Emeljék magasra a csapatzászlót, és mutassanak példát állampolgárainknak, hogy minél többen sorakozzanak fel önkéntesen a honvédelem ügye érdekében a lobogó mögé” – zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

A jeles alkalomból dr. Áder János köztársasági elnök csapatzászlót adományozott az ezrednek, amelyet Huszár Ferenc alezredes vett át Szegő László dandártábornok főhadsegédtől, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetőjétől. A csapatzászlót Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész és Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető katolikus tábori lelkész áldotta meg.

 

 

**  **  **  **  **

Megalakult az első tartalékos ezred

 

Megalakult a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, amelynek csapatzászló-adományozási ünnepségét október 5-én, pénteken tartották a nyíregyházi Kossuth téren, ahol dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a felsorakozott 360 főnyi tartalékos állomány előtt elmondta: a katonák legfontosabb küldetése, hogy az ország és polgárai biztonságát szolgálják. Emlékeztetett, hogy az ezred tagjai az iskola és a munka mellett vállalták ezt a küldetést, s ezért elismerés, illetve köszönet illeti őket.

Az ezred csapatzászlaját  Takács Tamás alezredes, vezető kiemelt tábori lelkész áldotta meg, majd a téren felsorakozott katonák közül 160-an esküt tettek a haza védelmére. Az ünnepség a nyíregyházi első világháborús hősök temetőjében folytatódott, ahol dr. Benkő Tibor, dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere, Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök és az újonnan megalakult ezred parancsnoka koszorút helyeztek el.

 

cikk_05.jpg

 

**  **  **  **  **

Házasság- és családerősítő hétvége
Eredeti megjelenés, fotó: Katolikus Tábori Püspökség (www.facebook.com)

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Házasság- és családerősítő hétvégét a Katolikus Tábori Püspökség Balatonakarattyán a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonáknak, kormánytisztviselőknek és közalkalmazottaknak. A találkozó vezetője ezúttal is Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke volt.

„Imbolygó hajón az nem esik el, aki mozog” - mondta a családerősítő hétvégén Bíró László tábori püspök. A püspök a hűség kapcsán rámutatott arra, hogy az igazán fontos dolgok nem statikusak. Liseuxi Szent Teréz életét hozta fel példának. Hangsúlyozta, hogy meg kell különböztessük a szentséget az öntökéletesítéstől. Beszélt a fájdalomról és betegségről, különösen annak kapcsán, hogy ezek válnak fallá a teljesítmény és az elfogadás között.

 

01.jpg

 

A mai ember számára nehezen értelmezhető szentség fogalma szerinte nem erőfeszítés, nem is moralizálás, hanem lemondás, elfogadás, ugyanakkor nem állandóság. „Úgy gondolkodj, ahogy élsz” - így a világ, ám a keresztény ember megfordítja és úgy akar élni, ahogy gondolkodik. Bár mindez erőfeszítésnek tűnik, valójában valós jelenlétet igényel.

 

02.jpg

 

Ezen a ponton szólt Bíró püspök a mai világ mulandó virtuális jelenlétéről, melyet felelősségünk többször fizikai jelenlétté tennünk. Az imádságról is szó volt, melyben összehasonlítva az iszlám imát a kereszténnyel több lényeges hasonlóságra és különbségre hívta fel a figyelmet. A tábori püspök külön szólt a családokban jelenlévő spiritualitásról és példákat is mondott házaspárokkal történt beszélgetéseiből. Bszélt  arról is, hogy a másik megismerése állandó feladat kell legyen. A záró alkalomkor kérdéseket lehetett felvenni, ahol Bíró László válaszolt arra, hogy mi a Szentlélek, mit jelent a kereszt és a szentmise. A hétvégén a házaspárok gyermekeire aktív programok vártak, vasárnap szentmisén vehettek részt a jelenlévők.

**  **  **  **  **

   XXIV. Nemzeti Katonai Zarándoklat  

Eredeti megjelenés: honvedelem.hu Fotó: Szabó Lajos zászlós és magyarkurír.hu Fotó: Bókay László

További képek itt https://www.magyarkurir.hu/hazai/katonai-zarandoklat-mariaremeten#lightbox['g90437']/7/  és itt https://honvedelem.hu/cikk/112505_a_kereszt_bolcsessege tekinthetők meg.

 

Máriaremetén tartotta meg a Katolikus Tábori Püspökség a XXIV. Nemzeti Katonai Zarándoklatot szeptember 22-én, szombaton.  A zarándoklat reggelén mintegy hetvenen vettek részt a hagyományos  katonai gyalogmeneten. A 10,5 km-es gyalogmenet résztvevői  Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész vezetésével a katonai tiszteletadással bemutatott szentmise előtt érkeztek meg a kegytemplom előtti térre az MH Légierőzenekar térzenéjére.

Az ünnepi  szentmise - melyen a kegytemplom szentélyében jelen  volt a 2020. évi  Budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt - a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött el, majd  Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes  mondott beszédet, emlékeztetve a kereszt jelentésének fontosságára.

 

 

lala5174.jpg„Az idei év zarándoklatának hívó szava a kereszt bölcsessége, amely először furcsa és egyben meghökkentő” – fogalmazott Németh Szilárd. Hozzátette: hogy ezt helyesen értelmezzük, legyünk figyelmesek, Jézus, az olajfák hegyén mondott szavaira: „Atyám, ha lehetséges, vedd el tőlem ezt a kelyhet!” Azt kéri, hogy ne legyen részese a szenvedésnek, ugyanakkor - és ezzel közeledünk a kereszt igazi bölcsességéhez -, azt is mondja, „ne az én akaratom teljesedjék, hanem a tied. Mi ez, ha nem az isteni parancs elfogadása és végrehajtása?” A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kereszt bölcsességét, a szenvedést és az áldozat értelmét a katonaesküben is fellelhetjük. „Álljon itt egy kis rész az eskü szövegéből: Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, a törvények betartásával és betartatásával, a rám bízott honvédek és fegyverek erejével életem árán is megvédem. Ősi magyar szokás szerint a tisztek ennek nyomatékot adnak kardrántással, melynek a zárótaktusa A hazáért mindhalálig! felkiáltás. Ebből is kitűnik, a katonáknak nem ismeretlen az áldozatvállalás, a teljes önátadás helyzete, és az ezzel járó lelki mélység.” Németh Szilárd aláhúzta, hogy a katona a kereszt bölcsességét a mindennapjaiban éli meg, esküje kimondását követően. Amellett tesz hitvallást, hogy hazáját, élete árán is megvédi.

Bíró László tábori püspök is köszöntötte a szentmise elején a katonákat és családtagjaikat. Mint mondta, az elmúlt éveket figyelve látható az a lassú építkezés, melyet nem kívülről erőltetnek, hanem belülről fakad. „A Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepéhez kötődő zarándoklatunkra készülve – mondta Bíró püspök – eszembe jutott, mennyi fogoly van szabadlábon közöttünk. Alkoholtól, képernyőtől vagy más élvezeti cikktől”, majd így folytatta: „mindenkit a Fogolykiváltó Boldogasszony oltalmába szeretnék ajánlani. Ugyanakkor itt van velünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keresztje is, amelyet tavaly áldott meg Ferenc pápa. Az idei zarándoklaton ugyanakkkor szeretnék arra is gondolni, hogy ebben az esztendőben ünnepeljük a honvédség megalakulásának 170. évfordulóját is. Tegyük le gondjainkat, és gondoljunk hálával a mai szentmisében Fogolykiváltó Boldogasszonyra, kérjük a hazánkat és a világot fenyegető veszélyekben az ő oltalmát, segítségét!” – fejezte be köszöntőjét a tábori püspök, Bíró László.

 

 

A szentmise homíliájában  Bíró László tábori püspök emlékeztetett arra, hogy idén - többféle módon is - a Magyar Honvédség 170. évfordulóját ünnepeljük. Mint fogalmazott, ilyenkor „imádkozunk az élőkért és a valamikor meghalt hősökért, áldozatukért.” Bíró püspök szerint a katonában mindig is ott volt ösztönösen a késztetés, hogy emlékezzen bajtársaira és, hogy elcsöndesedjék bajtársai tragédiái felett.  A főpásztor a felolvasott szentírási szakaszokat magyarázva azok aktualitását emelte ki. A Makkabeusok könyvének részletéből rámutatott az engedelmesség, a hűség, a közbenjáró imádság fontosságára, az élőkért és holtakért való mondható könyörgések szerepére, mely az igazi bajtársi összetartozás jele is lehet. A szentleckében a II. Korintusi levélből vett részletet kifejtve a kereszt bölcsességéről beszélt. A korintusi gyülekezetben tanítók mind saját bölcsességük szerint beszéltek a keresztényeknek, de egyik sem adott jövőt hallgatóiknak. Pál apostol szomorúan észlelte, hogy a gyülekezet megosztott, nem találja az egységet. Az egység megtalálása minden katona feladata. Nem csupán a parancsnoké, hanem a helyőrség minden tagjáé. A kereszt bölcsessége erre tanít mindenkit, hiszen jelzi, hogy a legsötétebb emberi indulatok ellenére is mire képes Isten.

 

 

A szentmise harmadik olvasmánya János evangéliumból hangzott el. Jézus keresztje alatt ott állt a szeretett tanítvány, valamint Mária Magdolna és a Szűzanya. Jézus szeretne mindenkit a kereszt közelébe vonzani, különösen, akik elfogadják őt. Jézus a keresztre feszítve Jánosnak azt mondja: íme a te anyád. Ezzel nem csupán Jánosnak ajándékozza Máriát, hanem az egész Egyháznak. Ha Máriára figyelünk, ha őt égi édesanyánknak tiszteljük, akkor embertársainkban is megláthatjuk Isten képmását, tisztelettel, szeretettel fordulhatunk a másik felé, mely hatalmas erőt adhat azoknak, akik a hazát, a nemzetet, annak minden tagját védik – ez ad értelmet annak, hogy akár életüket is feláldozzák – hangzott le a pérdikációban.

 

A szentmisén – amelyen többek között jelen volt dr. Vezekényi Csaba, a honvédelmi tárca védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára is – a zenei szolgálatot az MH Légierő Zenekar Veszprém látta el.

A szentmise  után adta át Bíró László tábori püspök  a Kapisztrán Szent János elismeréseket. A 2014 óta minden évben kiosztott kitüntetéseket olyan katonák, kormánytisztviselők és közalkalmazottak vehetik át, akik munkájukkal segítik a tábori lelkészek tevékenységét, vagy pedig valamilyen módon támogatják a tábori püspökséget.

 

lala5196.jpg

 

Idén a Kapisztrán Szent János Arany Érdemérmet Gavlik Péter ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka, az Ezüst Érdemérmet pedig Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka és Katona János alezredes, az MH Légierő Zenekar Veszprém karmestere vehették át.

lala5323.jpg

Kapisztrán Szent János Bronz Érdemérmet kapott Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, Mogyorósi Zoltán őrnagy, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség főtisztje, valamint Filó Lajos főtörzsőrmester, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonája.

Idén a Kapisztrán Szent János Ezüst Emlékérmet a HM Zrínyi Nonprofit Kft. két munkatársa: Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője és Szűcs László, a honvedelem.hu főszerkesztője kapta meg. Bronz Emlékérmet vett át Mák Mária, az MH BHD Hotel Hadik igazgatója és Rajcsányi István őrnagy, a HM Védelemgazdasági Hivatal tisztje. Elismerő oklevelet vettek át: Jónás Zoltán és Sztanó Dániel zászlósok, az MH Altiszti Akadémia kötelékéből, valamint Patai Krisztián szakaszvezető, az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonája.

Az elismerések átadása után mutatták be a püspökség két új kiadványát: Újszövetségi Szentírás a Magyar Honvédség számára és Zarándok ima- és olvasóköny a Magyar Honvédség számára. A könyvek első példányait Bíró László tábori püspök Németh Szilárd parlamenti államtitikárnak, Vezekényi Csaba helyettes államtitikárnak és Baráth Ernő dandártábornoknak adta át. 

A zarándoklat alatt a kegytemplom előtti parkban a MATASZ  Pest Megyei Szervezet, a Zen Rendészeti SE és Honvéd Kossuth Lövész Klub szervezésében és közreműködésével Aipsoft bemutatón, légfegyveres  lövészeten és hagyományos íjászatonn lehetett részt venni valamint a Langaléta Garabonciások műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

**  **  **  **  **

Isten és a haza iránti szeretet, hivatástudat

Tanévnyitó a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban

Eredeti megjelenés honvedelem.hu: https://honvedelem.hu/cikk/112164_isten_es_a_haza_iranti_szeretet_hivatastudat

Az iskola az elmúlt öt évvel a háta mögött sikeresen és elkötelezetten szolgálja a növendékek oktatását – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára szeptember 3-án, hétfőn, Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévnyitó ünnepségén. „Most egy olyan haderőfejlesztési programba fogott a Honvédelmi Minisztérium, amely az elkövetkező tíz évben meghatározza a fejlődésünk irányát. Ebbe szervesen belekapcsolódik az oktatás és a képzés is, ezért különösen nagyon fontos nekünk az, hogy ez az iskola ezzel az öt évvel a háta mögött továbbra is sikeresen és elkötelezetten szolgálja a növendékek képzését, oktatását” – mondta Szabó István, hangsúlyozva: a Honvédelmi Minisztérium fenntartóként a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a feltételrendszert folyamatosan biztosítsa, és az intézmény ilyen sikeresen működhessen.

Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója tanévnyitó beszédében arról beszélt, hogy a haza és az Isten iránti szeretet az, amely az iskolát létrehozta: „Egy olyan oktatási és nevelési formát, ami több mint száz éve jelen volt és jelen van hazánkban. Egy olyan oktatási és nevelési közeget, amelyben a végzett hallgatók meglelték az Isten és a haza iránti szeretetet, a hivatástudatot”.

A rendezvényen díszvendégként részt vevő dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök, a kőszegi Hunyadi Mátyás Honvéd Középiskola és Nevelőintézet, valamint a pécsi Zrínyi Miklós Honvéd Gyalogsági Hadapródiskola egykori növendéke ünnepi gondolataiban úgy fogalmazott: hihetetlenül nagy változás történt az elmúlt évtizedekben a katonai oktatás terén. Reményét fejezte ki, hogy az iskola növendékei közül minél többen választják majd a katonai hivatást. „Hiszen ez hivatás, nem foglalkozás. Az egyetlen olyan hivatás, amelyiknek esküszövegében még az élet feláldozása is szerepel, ha a haza érdeke azt kívánja nekünk. Ez a hivatás az, aminek dicsőséges múltja van és ez az, amihez csatlakozni csak fennkölt lélekkel lehet” – fogalmazott.

A rendezvényen Takács Tamás alezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség vezető kiemelt tábori lelkésze mondott áldást a tanulókra és az iskolára.

dsc_0535.jpg

**  **  **  **  **

  Menetzászló a szegedi járás tartalékosainak 

Eredeti megjelenés: honvedelem.hu Fotó: Snoj Péter

 

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület menetzászlót adományozott a Szeged járási önkéntes területvédelmi századnak Ópusztaszeren, augusztus 20-án. A Szent István-napi ünnepi rendezvényt a Csongrád megyei kormányhivatal szervezte, amelynek  egész napos programjai mellett idén a katonák is felsorakoztak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A menetzászlót dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész áldotta meg.

 

snj_4647.jpg

 

**  **  **  **  **

  A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Hódmezővásárhelyen 

Eredeti megjelenés: honvedelem.hu

 

Közös koszorúzási ünnepséggel emlékezett Hódmezővásárhely önkormányzata és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az 1456. július 22-i nándorfehérvári diadalra a Zrínyi Miklós laktanya előtt elhelyezett emlékharangnál. A város önkormányzatának képviseletében dr. Kiss Andrea elmondta: a Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, „az ország kapuja” alatt. A győztes seregben több vásárhelyi is harcolt. 1456 óta a pápa rendeletére minden délben megszólalnak a harangok felhívva az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom a déli harangszóval.

 

03.jpg

Ezt követően Dr. Alácsi Ervin őrnagy, katolikus tábori lelkész mondott beszédet. A város képviseletében dr. Kiss Andrea helyezett el koszorút a haranglábnál. Az alakulat részéről Imre József alezredes, a dandár megbízott törzsfőnökhelyettese tisztelgett a hősök emléke előtt. Az ünnepséget a déli harangszó zárta.

 

**  **  **  **  **

  XV. Környezet-és természetvédelmi Gyermektábor 

Képek itt: http://www.ktp.hu/album/15-gyerektabor

 

Július 7-én, szombaton kezdődött el a Katolikus Tábori Püspökség 15. környezet- és természetvédelmi tábora, melyet ettől az évtől kezdve a Zala megyei Karmacson tartunk meg. A tábor új helyszíne - Regiment Diáktanya (ReDtanya) - a karmacsi volt általános iskola épülete, melyet a Magyar Kormánytól kapott támogatásból újítottunk fel.

Az idei táborba 50 gyermek érkezett, ebben az évben először több lány (26), mint fiú (24). A szállások elfoglalása után hagyományosan megalakultak a csoportok illetve megtörtént a gyerekek és a szolgálati személyek bemutatkozása illetve bemutatása. A 15. tábor szolgálati személyei: Táborvezető: dr. Alácsi Ervin őrnagy, tábori lelkész; Egészségügyi és élelmezési felelős: Dombóvári Piroska; Technikai felelős: Nagy Endre Ferenc főhadnagy, tábori lelkész; Csoportvezetők: Rácz István százados, Horváth Kornél hadnagy, tábori lelkészek, Győre-Szűcs Miklós  főhadnagy, Szabó Imre és Szecsődi Tamás hadnagy; Csoportvezető-helyettesek és műveleti segítők: Krutilla András, Hajdú Zsolt, Bordás Dávid Hadházi László és Nagy Péter honvédtisztjelöltek.

A tábortörvények ismertetése és a versenyek-vetélkedők meghírdetése valamint az első ebéd után után a táborozók egy rövid séta keretében megismerkedhettek Karmaccsal, majd az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred autóbuszaival Zalaszántóra indultak, ahol a Különböző vallási kultúrák összehasonlítása program keretében fölkeresték a 316 méter magas Világosvár hegyen a Béke Sztupa-t. Az 1992-ben épült buddhista szentélynél  dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész tartott előadást a buddhizmusról.

 

 

 

 

A szombati nap délutánjának következő programja a Rezi Várhoz vezető tanösvény fölkeresése volt, ahol Rezi községből a település fölötti várig a táborozók megismerkedhettek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park feladataival valamint a Meleg-hegy élővilágával és természetismereti játékokban vehettek részt (Találd meg a fád, Nem látom, csak érzem, Mag-vak, Madáretetés). A Rezi várnál a késő délutáni órákban került sor a szallonasütéssel egybekötött vacsorára.