Keresztútjárás a 62. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklaton

2022. május 13. péntek

62. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Pénteki keresztút és szentmise a zarándoklat 2. aktív napján

Fotó: Rácz Tünde, honvedelem.hu

 

Pénteken a magyar zarándokalegység a Lourdes-i Rózsafüzér Bazilika mellett katonai tiszteletadással fogadtta Sándor Zsolt vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét és Habsburg Györgyöt Magyarország párizsi nagykövetét. 

A keresztútjárás előtt Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök elmondta: minden zarándoklat értékes pontja Jézus Krisztus keresztútjának a lejárása. „A keresztút alatt gondoljunk magunkra, elesett embervoltunkra, gondoljuk azokra, akiket szívünkben elhoztunk otthonról magunkkal, gondoljunk a bajtársainkra, akik most szolgálatban vannak odahaza és külföldi békemissziókban, és gondoljunk azokra, akik már nem lehetnek közöttünk” – hangsúlyozta Berta Tibor dandártábornok.

 

 

A zarándokalegység tagjai a keresztút tizennégy stációnál elmélkedő gondolatokat és könyörgő imádságokat olvastak föl Kálinger Roland alezredes, kiemelt tábori lelkész vezető tábori lelkész vezetésével, valamint egymást váltva - a 14. állomástól Sándor Zsolt vezérőrnagy és Habsburg György nagykövet - vitték a magyar zarándokkeresztet.

A zarándokalegységet a keresztútjárásra is elkísérte a magyar zászló, amelyet  az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységétől érkezett egy-egy honvéd koronaőr, díszelgő katona, valamint honvéd palotaőr kísért.  A mintegy másfél kilóméter hosszú úton keresztúton 115 embernagysánál nagyobb szobor ábrázolja a keresztút 14 állomását. A tizedik stációnál – amit Magyarország adományából készítették el 1912-ben – Sándor Zsolt vezérőrnagy, Habsburg György nagykövet, Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök valamint a zarándokcsoport több tagja mécsesek meggyújtásával emlékezett meg azokról a magyar katonákról, akik külszolgálatuk teljesítése során hősi halált haltak..

A keresztút során a részvevők mind a tizennégy stációnál imádságokat mondtak, a keresztet a zarándokok egymást váltva vitték, a stációk végén pedig Sándor Zsolt vezérőrnagy és Habsburg György nagykövet is vitte a keresztet.

 

 

 

A magyar zászlót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységétől érkezett egy-egy honvéd koronaőr, díszelgő katona, valamint honvéd palotaőr vitte.

 

A közel kétezer méter hosszú úton 115 darab, két méter magas szobor ábrázolja a keresztút 14 állomását. A tizedik stációnál – amit Magyarország adományából készítették el 1912-ben – Sándor Zsolt vezérőrnagy és Habsburg György nagykövet, valamint a zarándokcsoport több tagja mécsesek meggyújtásával emlékezett meg azokról a magyar katonákról, akik külszolgálatuk teljesítése során elhunytak.

 

 

A keresztutat követően a Boldogasszony Kápolnában Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök a zarándoklatvezető Markovics Milán Mór őrnagy, pasztorális helynökkel és a zarándokalegység lelkivezető katonalelkészeivel Kálinger Roland alezredessel és Horváth Kornél századossal mutatta be a szentmisét.

 

 

Délután Eucharisztikus körmeneten vehettek részt a zarándokok, amelyen magyar katonák vitték a körmeneti keresztet és a zászlókat, valamint az Oltáriszentség fölötti baldachint.

 


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva