Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2024. március 7. csütörtök

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2024. március 5-én tartotta tavaszi rendes ülését. A püspökök testülete a szokásoknak megfelelően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti székházában gyűlt össze. Az ülésen részt vett Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa is.


2024. április 23-25. között nemzeti zarándoklat lesz Rómában, Ferenc pápa 2023-as magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján. A zarándoklat mindhárom napján lesz magyar nyelvű szentmise valamelyik nagy római bazilikában. A zarándoklat első délutánján a Lateráni Bazilikában (16.00), április 24-én szerdán a Szent Pál-bazilikában (10.00) lesz közös szentmise. A nemzeti zarándoklat zárónapján, április 25-én Ferenc pápa a VI. Pál teremben magánkihallgatáson fogadja a magyar zarándokokat, ezt követően várhatóan 11.00 órakor kerül sor magyar nyelvű szentmisére a Szent Péter-bazilikában. Az egyénileg érkezők a e-mail címen jelezhetik részvételüket.
Ferenc pápa 2025-re jubileumi szentévet hirdetett. A szentév előkészítéseként Ferenc pápa 2024-re meghirdette az Imádság évét. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék saját programokat, liturgikus eseményeket szerveznek, és erre buzdítják a plébániai, egyházi közösségeket is.
Ferenc pápa döntésének értelmében 2024 május utolsó hétvégéjén tartják Rómában a gyermekek első világnapját. Az esemény jelmondata: „Íme, újjáteremtek mindent” (Jel 21,5). Az eseményhez kapcsolódóan a Szentatya egy üzenetet is megfogalmazott, melyben arra buzdít, hogy „ne feledkezzetek meg azokról, akik még mindig nagyon kicsik, akik már betegségekkel és nehézségekkel küzdenek kórházban vagy otthon, akik háború és erőszak (…), illetve visszaélések áldozatai. Egyszóval mindazokról a gyerekekről, akiknek a gyerekkorát még ma is kegyetlenül elrabolják.” A programsorozathoz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is csatlakozik, több magyarországi egyházmegye szervez színes gyermekprogramokat május utolsó hévégéjén.
2024. szeptember 27-29. között kerül megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok, azaz a KATTÁRS. Az idei esemény házigazdája Budapest lesz, jelmondata pedig: „Légy jelen!”. A rendezvénysorozat központi témája a katolikus oktatás lesz. A programban többek között – a szentmisék és a dicsőítő est mellett – koncertek, kiállítások, konferencia, kerekasztal beszélgetések és színpadi produkciók kapnak helyet.
2024. szeptember 8-15. között Ecuador fővárosa, Quito lesz a házigazdája az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). A Szentatya 2021 márciusában adta hozzájárulását ahhoz, hogy a dél-amerikai ország rendezze meg Budapest után a következő NEK-et annak alkalmából, hogy Ecuadort 150 éve ajánlották fel Jézus Szentséges Szívének.
A magány sok idős ember életében keserű valóság, akik gyakran a kiselejtezés kultúrájának áldozatai, ahogyan erre a Szentatya is többször figyelmeztet. Ezért a püspökök testülete úgy döntött, hogy az MKPK Családbizottsága szervezésében időspasztorációs képzést indít. Az általuk képzett mentorok feladata többek között az lesz, hogy kis közösségeket, programokat szerveznek helyben, egyházközségi szinten.
A Konferencia immár 13. alkalommal szervez nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést Tartós szeretet címmel. A hívek felajánlásaikat elhelyezhetik a templomokban vagy leadhatják azokat a Katolikus Karitász honlapján felsorolt gyűjtőpontok egyikén március 3-10. között. Lehetőség van bekapcsolódni a Karitász segítő munkájába online adományozással, vagy a 1356-os telefonszám felhívásával is. Minden hívás 500 forint hozzájárulást jelent a rászorulók támogatásához. A Karitászt Támogató Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is örömmel fogadja a személyi jövedelemadóból származó +1% felajánlásokat, melyekkel a hívek is támogathatják a segélyszervezet mindennapi küldetését: hogy személyes szeretettel tehessenek másokért. A Katolikus Karitász jelen van a nélkülöző családok, az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők, a szenvedélybetegek és az üldözöttek, valamint a humanitárius katasztrófák áldozatai mellett egész évben. Minden támogatásért köszönettel adóznak.
A Magyar Katolikus Egyház az idei évben is igyekszik segíteni az adakozók tájékozódását az 1%-os kampány során. A Katolikus Egyház társadalmi szerepvállalását hivatott bemutatni a most indult #nekemazegyhaz sorozat is. Adója 1+1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad be. Ezt a rendelkezést megteheti a 24EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon. A 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt 2024. évben is figyelembe veszi a NAV. Kérjük, abban az esetben is tegye meg felajánlását a Magyar Katolikus Egyháznak, ha személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint (pl. családi adókedvezmény). Az állam ugyanis a felajánlók számánál ezeket a rendelkezéseket is figyelembe veszi. Az egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás feloszlása ugyanis a rendelkezők száma alapján történik, amelybe a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.

www.katolikus.hu


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva