2022 - Katolikus Tábori Lelkészek Napja

 

2022. június 23-án a Katolikus Tábori Püspökség, Katonai Ordinariátus megtartotta alakulatnapját, csapatünnepét az úgynevezett Kapisztrán-napot. A rendezvényt először 2009-ben tartotta meg a püspökség. 

A Kapisztrán-nappal a Katonai Ordinariátus kifejezi köszönetét a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőinek, elöljáróinak és katonáinak, hogy támogatják és segítik a katolikus tábori lelkészek erőfeszítéseit. 

A rendezvényt mások mellett megtisztelte jelenlétével Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnöke, valamint a Protestáns Tábori Püspökség püspöke, Jákob János dandártábornok. 

A Katolikus Tábori Lelkészek napján hagyományosan rövid előadásokra is sor kerül, korábban lelkészek, tudósok, egyetemi tanárok, művészek járultak hozzá az esemény ünnepélyességének növeléséhez. Ezúttal Dr. Kveck Péter, volt egyiptomi nagykövet, a Külügyminisztérium egyik főosztályvezetője, a Szent Sír Lovagrend novíciusa tartott előadást a Szent Sír Lovagrend történetéről és a lovagi eszményről. Az előadás kihangsúlyozta a lovagrendek kettős identitását, hiszen a lovagok egyszerre voltak katonák és egyházi személyek. Vitézségük, férfias helytállásuk, erkölcsi erejük jó példával szolgál úgy a katonáknak, mint a tábori lelkészeknek. 

Az előadást követően Vargha Tamás parlamenti államtitkár mondott pohárköszöntőt.

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva