HM KATOLIKUS TÁBORI PÜSPÖKSÉG JÚLIUSI HÍRLEVELE

2024. július 6. szombat

HM KATOLIKUS TÁBORI PÜSPÖKSÉG

HÍRLEVÉL

2024. JÚLIUS



Kiadja: HM Katolikus Tábori Püspökség – Katonai Ordinariátus
E-mail: ktp@hm.gov.hu WEB: www.ktp.hu



Tartalom:
Szentmisék az MH RKKK-ban
A harckocsizó katonák védőszentszentje: Szent Kristóf vértanú
XXI. Természet- és környezetvédelmi tábor
Megemlékezés Buda visszavívásának 338. évfordulóján – 2024. szeptember 2.
XXVIII. Nemzeti Katonai Zarándoklat – 2024. szeptember 21.
A Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom lelkipásztori ellátása


SZENTMISÉK BALATONAKARATTYÁN AZ MH RKKK-BAN

Július 7. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök

Július 14. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök

Július 21. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Horváth József alezredes, kiemelt tábori lelkész

Július 28. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Horváth József alezredes, kiemelt tábori lelkész

Augusztus 4. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Horváth Kornél százados, tábori lelkész

Augusztus 11. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Takács Tamás ezredes, lelkészi kar vezető

Augusztus 15. csütörtök, 09.00 óra Bemutatja: Takács Tamás ezredes, lelkészi kar vezető

Augusztus 18. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Dr. Alácsi Ervin János alezredes, vezető kiemelt tábori lelkész

Augusztus 20. kedd, 09.00 óra Bemutatja: Dr. Alácsi Ervin János alezredes, vezető kiemelt tábori lelkész

Augusztus 25. vasárnap, 09.00 óra Bemutatja: Horváth Kornél százados, tábori lelkész


A harckocsizó katonák védőszentje: SZENT KRISTÓF vértanú
Július 24.

A III. században élt Kristóf (†Kr. u. 250 táján) alakját számos legenda övezi, miközben történelmi személyéről alig tudunk konkrét dolgokat. A hagyomány szerint a szálfa termetű, bivalyerős férfinak egyetlen ambíciója az volt, hogy a leghatalmasabb úrnak szolgáljon.

Egy remete hatására keresztény hitre tért, majd testi erejét arra használta, hogy saját hátán segítse át a zarándokokat egy széles, gyors sodrású folyón. Egyik éjjel szegényes külsejű gyermek állt meg a kunyhója előtt, s a segítségét kérte az átkeléshez, amelyet szívesen teljesített, hiszen a gyermek könnyű tehernek ígérkezett. Amint a folyó közepe felé tartott, a gyermek mind nehezebb lett, és Kristóf csaknem elmerült. Minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra, ahol a kisfiú ezt mondta: A Teremtőd volt az, akit áthoztál, én ugyanis az a Krisztus vagyok, aki a leghatalmasabb, és akinek szolgálni akartál.”

Caius Messius Quintus Decius (201k.–251) császár egyházüldözése alatt válogatott kínzások után lefejezték Lykiában.

Arra hivatkozva, hogy neve csak szimbolikus (Krisztus-hordozó) és legendája hasonlóságot mutat Szent Ménász (†Kr. u. 304 táján) egyiptomi vértanúéval, egyesek azonosítják a katonavértanú alakjával.

Közbenjárását elsősorban hajózók, révészek, utazók keresték, kiváltképp járványok, villámlás idején. Általában kezében bottal, hátán a Krisztus-gyermekkel ábrázolják. Legendájában a Krisztus-kereső ember vágya és Isten irgalmassága fogalmazódik meg: aki Istent őszintén keresi, az biztosan rátalál.

A magyar haderőben a Szent Kristóf kultusz kialakítása a két világháború között az 1920-as években kezdődött meg, amelyet később sajnálatos módon a többi fegyvernemi védőszent kultuszához hasonlóan elsorvasztottak a Magyar Néphadseregben.


XXI. TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TÁBOR

2024. június 30-án, vasárnap kezdődött meg a Katolikus Tábori Püspökség XXI. Természet- és környezetvédelmi táborának 1. turnusa Karmacson, a Regiment Diák Tanyán.

Az idei tábor két turnusában – a 2. turnus július 14-én, vasárnap kezdődik el – mintegy 70 olyan gyermek táborozik a Zala megyei településen, akiknek egyik, vagy mindkét szülője a Magyar Honvédségben szolgál.

A tábor – mely vallásfelekezetileg semleges – az eddigi hagyományokhoz híven környezet- és természetvédelmi jellegű, melyhez honismereti, néprajzi és kulturális programok kapcsolódnak.

Ebben az évben a táborozók ellátogatnak a Zalavári Történelmi Emlékparkba és az ott levő Kis-Balaton Házba, a Balatonakalin található Tank-Kaland Parkba, a Tihanyi Bencés Apátságba, a nemeshanyi Csizmadia Vízimalomba, a Nádasdy Múzeumba Sárváron, a Sobri Jóska Élményparkba Kislődön, a 15. századi, hosszúperesztegi Szent István király Plébániatemplomba, gyalogtúráznak a Rezi várhoz, strandolnak a Balatonnál és a Szajki-tavaknál, valamint a hagyományos tábori programok mellett megismerkednek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Balatonakarattya nevű járőrnaszádjával is.

A Katolikus Tábori Püspökség Természet- és környezetvédelmi tábora 21 éve a katonaszülőket kívánja támogatni az által, hogy gyermekeiknek aktív pihenést biztosít a táborozás idejére.
A tábor egyik célja az is, hogy az ország különböző részein élő fiatalok a tábor alatti tevékenységük során fejlesszék szellemi, lelki és fizikai képességeiket és baráti kapcsolatokat alakítsanak ki.

A 2004-ben elkezdődött táborokban eddig mintegy 1000 gyermek vett részt, akik közül többen a katonai hivatást választották.


MEGEMLÉKEZÉS BUDA VISSZAVÍVÁSÁNAK 338. ÉVFORDULÓJÁN
2024. szeptember 2.

A Katolikus Tábori Püspökség / Katonai Ordinariátus Buda 1686. évi visszavívásának évfordulóján katonai tiszteletadással egybekötött ünnepélyes szentmisét tart 2024. szeptember 2-án, pénteken a Budavári Nagyboldogasszony Plébániatemplomban (Mátyás-templom).
A szentmisére tisztelettel hívjuk és várjuk a katonákat, honvédelmi alkalmazottakat és mindazokat, akik meg szeretnének emlékezni erről a sokáig elfeledett történelmi eseményről.


XXVIII. NEMZETI KATONAI ZARÁNDOKLAT ÉS KAPISZTRÁN SZENT JÁNOS ELISMERÉSEK ÁTADÁSA
2024. szeptember 21.

Ideje: 2024. szeptember 21. szombat

Helye: Péliföldszentkereszt (Komárom-Esztergom vármegye)

A zarándoklat mottója: Rátalálni az evangélium helyes útjára


A BUDAPEST-TISZTVISELŐTELEPI MAGYAROK NAGYASSZONYA PLÉBÁNIATEMPLOM LELKIPÁSZTORI ELLÁTÁSA

Berta Tibor tábori püspök, katonai ordinárius előterjesztésére,
2024. augusztus 1-től
Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

a Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom
lelkipásztori ellátását
Bálint Mihály Gábor százados, tábori lelkészre
és
Nagy Ferenc Endre százados, tábori lelkészre
– mint papi közösségre –
bízta.

A Magyarországi Katonai Ordinariátus (Katolikus Tábori Püspökség) attól a lelkipásztori céltól vezérelve veszi át a Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomot, hogy ezáltal is gondoskodjon a magyar honvédelemben szolgáló katonák, honvédelmi alkalmazottak és kormánytisztviselők lelki gondozásáról, valamint ezen formában is megvalósítsa a Szent II. János Pál pápa által a katonák lelki gondozásáról kiadott apostoli konstitúcióban foglaltakat: A katonai ordinárius és más részegyházak között legyen szoros közösségi kapcsolat, a lelkipásztori munkát pedig hangolják össze. (Spirituali militum curae II.4. §.).

 

A gondviselő Isten kegyelmi segítségében bízva reméljük, hogy a Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom alkalmas helyszíne tud lenni a jövőben azoknak a szentmiséknek, kereszteléseknek, elsőáldozásoknak, bérmálásoknak, házasságkötéseknek, liturgikus szertartásoknak és alkalmaknak, valamint minden olyan eseményeknek, amelyek a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségben szolgáló katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjaik lelki javát szolgálják.

 

A Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom címe:
Budapest, VIII. kerület Magyarok Nagyasszonya tér 1.


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva