Főoldal / Események / III. Adventi áhítat a Honvédelmi Minisztériumban

II. ADVENTI ÁHÍTAT
a Honvédelmi Minisztériumban

Időpontja: 

2021. december 10. péntek, 11.00-11.30 óra

Helye: 

HM -I. VI. emelet, tanácsterem

 

A HM Katolikus és Protestáns Tábori Püspökség az elkövetkezendő időszakban adventi áhítatokat tart, amelyeken meggyújtjuk az adventi koszorú karácsony közeledtét és az adventi vasárnapokat jelképező négy gyertyáját.

 

A 2022. egyházi év karácsonyvárásában

az adventi koszorú harmadik gyertyáját

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter

gyújtja meg.

 

Az advent a latin adventus, 'eljövetel' szóból származik.  Az adventi idő az  egyházi év első része, a karácsonyt előkészítő időszak: a december 25. előtti 4 vasárnap és a közéjük eső 18-24 hétköznap.

Az advent a  4. században a gallikán liturgia területén alakult ki. Amikor még vízkeresztkor január 6-án kereszteltek, a keresztelésre szóló 3 hetes előkészületi idő volt. Az 5. században december 25. került előtérbe, az advent átkerült karácsony elé és hat hetes lett (Szent Márton napjától december 24-ig). Róma az 5. században fogadta be 4 vasárnapos változatában.

 

ADVENTI FOHÁSZ

Urunk, Jézus Krisztus, amikor eljöveteled csodáját várjuk, akkor valójában az igazi békét várjuk, a megannyi szeretetlenség, önző ravaszkodás és intrika közepette, melyek megzavarnak és békétlenné tesznek bennünket.

Urunk, Jézus Krisztus, amikor eljöveteled csodáját várjuk, akkor valójában az igazságot várjuk, a megannyi fontostalan információ, féligazság, őszintétlenség, pletyka, képmutatás, álhír és rágalmazás áradatában, melyek elkeseredetté teszik az életünket.

Urunk, Jézus Krisztus, amikor eljöveteled csodáját várjuk, akkor valójában a szabadságot várjuk, a megannyi – magát jelentéktelennek álcázó – fogság között, melyeket alig veszünk már észre a mindennapok sodró megfertőzöttségében, s amelyeket átjár az állítólagos élmények varázsa, a különféle ráhangolódás praktikák mesterkedése vagy az éppen aktuális cukiság-divat szinte bármiben megmutatkozó és gyorsan tovatűnő ideiglenessége, melyek nyugtalanná tesznek bennünket.

Urunk, Jézus Krisztus, amikor eljöveteled csodáját várjuk, akkor valójában az igaz örömöket várjuk, a megannyi mesterséges mosoly és pillanatnyi örömködés, a szertelen szórakozottság, a felületes vidámkodás és a milliószámra tudatosan elszórt információ hömpölygő áradatában, melyektől megcsömörlötté válhatunk.

Urunk, Jézus Krisztus, amikor eljöveteled csodáját várjuk, akkor valójában a reményt várjuk, a megannyi szívet tépő csalódottság hullámai között, a rosszakaratú megnyilvánulások tengerözönében, a jót soha meg nem látó vélemények állandóan özönlő morajlásában, melyek elkedvetlenítenek és elidegenítenek bennünket.

Urunk, Jézus Krisztus, amikor eljöveteled csodáját várjuk, akkor valójában az igaz szeretet megnyilvánulását várjuk, a kezdetben apró, de később hatalmasra duzzadó és megsebző bizalmatlanság, kicsinyhitűség, csak a rosszat észrevevő egykedvűség támadásainak közepette, melyek bennünket is csalódott emberekké változtatnak.

Kérünk Urunk, add, hogy ebben az adventben föl tudjuk ismerni a csöndes percek teremtő csodáját, melyek át tudják alakítani éltünket a Te szavad és útmutató tanításod szerint a bűnbánat és a bűnbocsánat áldott pillanatában!

Kérünk Urunk, nyisd meg a szívünket, lelkünket, szellemünket, értelmünket az igaz békére, hogy a jóakaratú kedvesség és a szeretet tetteiben segítségére legyünk szeretteinknek, barátainknak, munkatársainknak!

Add Urunk, hogy akaratodat követve helyesen lássunk és nézzünk, hogy újra és újra gyakoroljuk mindennapjainkban az odafigyelő szeretet fegyelmezett és áldozatokat vállaló művészetét, mely a te szándékod szerint valóban a másik ember örömét és boldogságát akarja!

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva