„Legyetek a béke őrszemei!”

2024. május 27. hétfő

„Legyetek a béke őrszemei!”

A 64. Nemzetközi Katonai Zarándoklat második napján, május 25-én fáklyás Mária-körmeneten vettek részt a magyar és külföldi zarándokok, köztük Barthel-Rúzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára, valamint dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

Fáklyás körmenettel folytatódott és ünnepélyes keretek között zárult az a katonai zarándoklat, amelyet Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államokkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolataiért felelős titkára vezetett. A többezer gyertyás és fáklyás felvonulóhoz intézett üzenetében Ferenc pápa bátorítást fogalmazott meg: „legyenek a béke őrszemei és erősítsék meg magukban azt a bizonyosságot, hogy a szeretet erősebb, mint a gyűlölet és a megosztottság. Arra kaptak meghívást, hogy pótolhatatlan szerepet játsszanak a közjó és a világ békéjének szolgálatában”. A fáklyás Mária-körmenet során az egybegyűlt zarándokok dicsőítő éneke és a béke fénye töltötte meg a Rózsafüzér Bazilika előtti teret, ez volt a zarándoklat egyik legfelemelőbb és egyben leglátványosabb eseménye is.

A rendezvényt záró szentmisére és ünnepségre ismét egybegyűltek a résztvevők május 26-án, vasárnap reggel a X. Szent Piusz Földalatti Bazilikában. A pireneusi városban, a Boulevard Père Rémi Sempé alatt rejtve húzódik az 1957-ben elkészült templom, ami méltón fogadja a kegyhelyre érkező zarándokokat. Barthel-Rúzsa Zsolt a zarándoklat zárásaként a delegációhoz fordulva elmondta: „hiszek abban, hogy a Szentlélek mindenkit megérintett a Lourdes-ban töltött napok során. Bízok abban, hogy amit itt kaptak, az el fogja kísérni önöket a mindennapok során és erőt tudtak gyűjteni ahhoz a szolgálathoz, amire a Magyar Honvédséget készítjük fel: a haza és a magyar nép védelmére”.

„Hit nélkül nincsen morál, morál nélkül pedig nincs hadsereg! Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ezen a többnapos lelki zarándoklaton, büszke vagyok önökre – fogalmazta meg elismerését dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, hozzátéve: „Velünk tartottak az aktív és tartalékos katonák, az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei, valamint a kadétok képviseletében a jövő katonái. Köszönettel tartozom a HM Katolikus Tábori Püspökség tagjainak a lelki vezetésért, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred díszelgő katonáinak hozzáállásukért és a Budapest Helyőrség Zenekar művészi előadásáért. Pontosan 100 évvel a lourdes-i Szűz Mária Soubirous Szent Bernadettnek történt megjelenése után, 1958 óta minden évben sor kerül a zarándoklatra.

A kezdeményezés 1944-ben született meg a második világégés borzalmai közepette, amikor a francia hadsereg tagjai felkeresték Soubirous Szent Bernadett jelenéseinek helyszínét. Az volt a céljuk, hogy begyógyítsák a testi és lelki sebeiket, felismerjék az egykori háborús rivalizálás által békét kereső keresztények közös identitását. Azóta – immár hagyományként – a testvériség élményét élik meg itt a résztvevők, és együtt imádkoznak a békéért.



Szöveg és fotó: Faragó Fanny


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva