„Lourdes, ahol megjelenik az isteni szépség”

2024. május 25. szombat

„Lourdes, ahol megjelenik az isteni szépség”

Megérkeztek a délnyugat-franciaországi Lourdes-ba a 64. Nemzetközi Katonai Zarándoklat részvevői, akik jelenlétünkkel nemzetünket és a Magyar Honvédséget képviselik. A rendezvényen Barthel-Rúzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára, valamint dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is részt vesz.

A HM Katolikus Tábori Püspökség szervezésében idén több mint kétszáz (katona)zarándok utazott a Pireneusok lábánál fekvő kisvárosba, hogy részese legyen a „lourdes-i csodának”. A magyar kontingenssel együtt negyvenegy ország, közel tizennégyezer katonája képviselteti magát a csütörtöktől vasárnapig tartó programon, ahol közösen imádkozhatnak a békéért. A különböző nemzetek katonái – az őket megkülönböztető egyenruhákon túl – együtt menetelve fejezik ki szolidaritásukat és együttérzésüket azok iránt, akik elszenvedik a világon dúló fegyveres konfliktusok következményeit.

„Az isteni szépség jelenik meg itt, Lourdes-ban, az állandó gyertyafényben, ami körül öleli e kegyhelyet” – fogalmazott Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök május 24-én, a reggeli órákban megtartott magyar nyelvű szentmisén, a Lourdes-i Szentélyek területén található Jelenések Barlangjánál. Hozzátette: „Jézus Krisztushoz imádkozunk itt, Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérve, hogy a zarándoklatunk során megérezzük az isteni szépséget és rá tudjunk jönni a világ világosságának titkára”.

A közös imádságot követően a delegáció tagjai gyertyát gyújtottak a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákért és mindazokért, akik a honvédelem ügyéért tették fel életüket. „Lourdes meg tudja mutatni nekünk, hogyan lehet valójában együtt, nem csak imádkoznunk, hanem együtt szolgálnunk” – hangsúlyozta Berta Tibor dandártábornok, majd dr. Böröndi Gábor vezérezredes meggyújtotta a nemzeti színű szalaggal díszített gyertyát.

A délelőtt folyamán a nemzetközi zarándokok képviselői – a részt vevő országok tábori püspökeinek jelenlétében – felsorakoztak a Rózsafüzér Bazilika előtti téren, hogy közösen emlékezzenek meg elhunyt hős bajtársaikról.

A Nemzetközi Katonai Zarándoklat ünnepélyes megnyitójának a X. Szent Piusz Földalatti Bazilika ad majd otthont az esti órákban. A résztvevőket ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Testőrezred, Budapest Helyőrség Zenekar kísérte el Lourdes-ba. A katonazenészek a szombati Nemzetközi Katonazenei Fesztiválon kiemelt szerepet kapnak, a menetek során pedig számos magyar népzene is felcsendül majd.

A zarándokok a napokban szentmiséken vesznek majd részt, végigjárják a keresztutat, és – a rendezvény egyik leglátványosabb eseményén – a szombat esti fáklyás Mária-körmeneten is képviselik hazánkat.

Szöveg és fotó: Faragó Fanny


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva