2022 - Lourdes - 2. nap összefoglaló

a Kardinális csatorna filmje

A második napon a Szeplőtelen Fogantatás Bazilika melletti domb oldalában gyülekezett a magyar alakulat, hogy a másfél kilométeres keresztutat végig járják Berta Tibor tábori püspök vezetésével. A zarándokok az ember nagyságú szobrokból álló stációknál elmélkedő imádságot mondtak, a keresztet a katonák egymást váltva vitték.

Érdekesség, hogy a tizedik stációt, vagyis amikor Krisztust megfosztják a ruháitól, Magyarország adományából készítették el 1912-ben. Ezt kétnyelvű, magyar koronás címeres bronztábla is jelzi. Berta Tibor tábori püspök kiemelte, hogy azokért a katonákért gyújtanak itt mécseseket, akik életület adták szolgálatuk során.

A keresztút után magyar nyelvű szentmisén és közös fotózáson vettek részt a zarándokok, akik között van olyan, aki először jár Lourdes-ban, de olyannal is találkozhatunk, aki már közel két évtizede felkeresi a Jelenések Barlangját.

Este a hagyományos gyertyás Mária-körmenettel zárult a Nemzetközi Katonai Zarándoklat szombati programja. Több ezer zarándok követhette a Missziós Keresztet is, amely tavaly, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gyertyás körmenetén is jelen volt a Hősök terén.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Erdő Péter bíboros is megérkezett Lourdes-ba. A magyar főpásztor vasárnap ünnepi szentmisét mutat be francia nyelven a X. Szent Piusz Bazilikában a világ minden részéről érkező katonai alakulatok előtt.

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva