Görögkatolikus diakónus kezdi meg szolgálatát a Katolikus Tábori Püspökségnél

2024. augusztus 6. kedd

Görögkatolikus diakónus kezdi meg szolgálatát a Katolikus Tábori Püspökségnél

Nem mindennapi szertartásnak lehettek részesei a Gödöllői Görögkatolikus Parókiához tartozó hívők és meghívott vendégek a Szent Kereszt felmagasztalása templomban augusztus 4-én, vasárnap délelőtt. Kocsis Fülöp érsek-metropolita Berta Tibor katolikus tábori püspök részvételével diakónussá szentelte Csűry Csabát, aki a Katolikus Tábori Püspökségnél végzi majd szolgálatát.

Régi nagy vágya valósult meg Csűry Csabának vasárnap délelőtt, amikor Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szentelte Gödöllőn. Mint elmondta, már gyermekkora óta érezte az elhívást Isten szolgálatára, a tábori lelkészséggel pedig szeminaristaként került kapcsolatba. „Másod év után a görögkatolikus papképzés része egy ún. szociális év, amikor egy évig valamilyen szociális jellegű munkát kell végezni külföldön és belföldön egyaránt. Ekkor érdeklődtem először a tábori lelkészség iránt. Szentesi Csaba atyát meg is kerestem Debrecenben, hogy engedjen betekintést a munkájába és hadd töltsek vele egy napot. Ez a találkozás nagyon pozitív hatással volt rám, így jelentkeztem Berta Tibor püspök úrnál, aki akkor még általános helynök volt, hogy milyen módon tudnék egy fél évet eltölteni a tábori püspökség szolgálatában. Akkor ez az alkalom végül meghiúsult, de Tibor atyával kapcsolatban maradtam, s a szeminárium alatt és után is kerestük a lehetőséget a folytatásra.”
A felszentelt diakónus így a Katolikus Tábori Püspökségnél - Katonai Ordinariátusnál teljesít majd szolgálatot. Berta Tibor dandártábornok, püspök, Magyarország katonai orináriusa rendelkezése értelmében feladata lesz a Budapesten szolgáló görögkatolikus katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjainak lelkipásztori ellátása és lelki üdvösségükről való gondoskodás lesz. A lehetőségek figyelembevételével és egyetértésben a Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom lelkipásztori ellátásáért felelős papi közösséggel (Bálint Mihály Gábor százados, tábori lelkész moderátor és Nagy Ferenc Endre százados, tábori lelkész kisegítő lelkész) Csűry Csaba diakónus felel majd azért, hogy a Budapesten szolgáló görögkatolikus katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjaik ebben a templomban tudjanak összegyűlni tanításra – hittan- és bibliaórákra, katekézisre, lelkiségi kurzusok elvégzésére – de olyan alkalmakra is, amelyeken egyénileg vagy közösségileg választ kaphatnak erkölcsi, etikai problémáik megoldásához.
Csűry Csaba elmondta: leginkább azért vonzza a tábori lelkészi szolgálat, mert szereti a hazáját, és szeret olyan emberek társaságában lenni, akik hasonlóképpen éreznek, mint ő. „Van egy kedvenc idézetem Cicerotól: „Pro aris et focis”, ami annyit jelent, hogy az oltárért és a tűzhelyért, tehát a legszentebb dolgokért. Ma talán úgy fogalmaznánk, hogy Isten, haza, család. Ahogy Papp Miklós atya fogalmazott egy előadása alkalmával: „Az Isten, haza, család nemcsak bástya, hanem dobbantó, e fogalmak az innováció alapjai is… Az egyház is konzervatív, de tagjai nem múzeumőrök, hanem progresszívek, a jövő felé nyitottak, akarnak fejlődni, változni, megújulni.”


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva