Hadietikai kutatásokat indukál az új együttműködés

2022. október 13. csütörtök

Hadietikai kutatásokat indukál az új együttműködés

Katonai etikai kutatások indulnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Katonai Ordinariátus együttműködési megállapodása nyomán. A Ludovika Főépület Zrínyi Termében tartott ünnepélyes aláíráson bemutatták a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent, Petruska Ferenc-Ujházi Lóránd (szerk.): Vallás és biztonság kapcsolatának egyes kérdéseiről című könyvet, amely az Eötvös József Kutatóközpontban (EJKK) működő Vallás és Társadalom Kutatóintézet kutatásainak eredménye.

Megnyitójában Deli Gergely rektor arról beszélt, hogy a vallási közösségek küldetéséhez a társadalmi rend alakítása és a béke előmozdítása is hozzátartozik, „a válságkezelésben és a háborúetikai kérdések értékelésében a vallási közösségek helye az elmúlt évtizedekben megerősödött”. Az NKE rektora kiemelte: a katolikus egyház szervezeti struktúrája és komplex etikai, társadalmi tanítása miatt is kiemelkedik a többi vallási közösség közül. „A pápai és a szentszéki dokumentumok nem hagynak kétséget afelől sem, hogy az új típusú biztonsági és a háborúetikai kihívások mögött olyan klasszikus etikai kérdések húzódnak meg, mint az igazságosság, az arányosság, az ártatlanok védelme, a háborút viselő főhatalom” – fogalmazott Deli Gergely, aki kiemelte: a biztonsághoz kapcsolódó egyházi tanítás számos tudományt érint, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig évek óta vannak olyan kutatások, amelyek a Ferenc pápa által is meghirdetett transzdiszciplináris módszerekkel dolgoznak. Ennek kézzelfogható eredménye többek között a Vallás és biztonság kapcsolatának egyes kérdéseiről című tanulmánykötet, az évente kiadott magyar és angol nyelvű mű a keresztényüldözésről, a nemzetközi és hazai konferenciák vagy a területen kibontakozó nemzetközi együttműködések sora. Ilyen az a formalizált megállapodás, amely az NKE és a Katonai Ordinariátus között született. Ebben az ordinariátus számíthat az NKE tudásbázisára, humán kapacitására, az egyetem pedig különösen is számít az egyházi szervezet tapasztalataira, amely hozzájárulhat az intézmény nemzetköziesítéséhez – szögezte le Deli Gergely.

Ujházi Lóránd intézetvezető, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Vallás és Társadalom Kutatóintézetének kutatási tevékenységét mutatta be. Mint mondta: az NKE égisze alatt szerteágazó országos és nemzetközi kutatói és intézményi együttműködésük van, amelynek eredménye 200 akadémiai közlemény, különféle szakfordítások, vagy a kormányzati szervekkel történő kooperáció, utóbbiak kézzelfogható eredménye a Budapest-jelentés a keresztényüldözésről című kötet. Az intézetnek számos kutatása van többek között a vallásszociológia, a szekularizmus társadalmi hatásai, az iszlám, a neoprotestáns közösségek, a Katolikus Karitász vagy éppen az állam és egyház kapcsolatának vizsgálata, illetve a Szentszék válságkezelési gyakorlatának elemzése témáiban, a mostani együttműködéssel pedig katonai etikai kutatások indulhatnak. A vizsgálatok a katonai missziók során jelentkező vallásetikai kérdések feltárására irányulnak. Vizsgálják majd a vallás és a haderő kapcsolatát, az egyház tanítását az új típusú fegyveres konfliktusokról, de olyan katonai etikai kérdéseket is kutatnak, amelyek a terrorizmussal, vagy a csapásmérésre alkalmas távirányítású fegyverekkel kapcsolatosak, illetve vallás – és katonapszichológiai kérdések is terítékre kerülnek – sorolta Ujházi Lóránd. Az együttműködés a Katonai Ordinariátus és a külszolgálatban jelen lévő tábori lelkészek számára is hasznos lehet – erről Markovics Milán Mór őrnagy, kiemelt vezető tábori lelkész beszélt. Jelezte: jelenleg az ordinariátus három tagja teljesít külszolgálatot Irakban, Boszniában és Koszovóban, akik segíthetnek az adott terület vallási közösségeinek és kihívásainak tudományos igényességű feltárásában. A kutatómunka fontos feladatuk, de a tábori lelkészek alapvető célja ott lenni, ahol a katonák vannak, legyen szó egy hadgyakorlatról vagy missziókról – rögzítette Markovics Milán Mór. A megállapodást Deli Gergely rektor és Berta Tibor dandártábornok, római katolikus tábori püspök, katonai ordinárius látta el kézjegyével.

Vallási szélsőségek, a vallásszabadság határai, védelmi biztonság a migráció kérdéskörében, a háború fogalma a vallásbölcseletben, az igazságos háború, a Közel-Kelet vallásai, vallásföldrajz, békefilozófiai kérdések – egyebek mellett ilyen témákat járnak körbe azok a tanulmányok, amelyek az eseményen bemutatott a Vallás és biztonság kapcsolatának egyes kérdéseiről című kötetben helyet kaptak. Elhangzott: a mű a Vallás és Társadalom Kutatóintézet vezetője Ujházi Lóránd és kutatója Petruska Ferenc szerkesztésében látott napvilágot, a közreműködő 15 szerző között van például jogász, geológus, filozófus és történész is. A kötet lektora Padányi József vezérőrnagy, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi tanára és a Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetője, aki a bemutatón arról beszélt: a mű újdonsága vallás és biztonság kapcsolatának tudományos igényességű vizsgálata, a transzdiszciplinaritás, a különböző tudományterületek összekapcsolása eltérő szemlélettel közelítik meg a témát. Mindezt pedig tapasztalt szerzőgárdával, ami garantálja a minőséget. Az NKE professzora szerint a vallás és társadalom viszonyainak jövője súlyos etikai kérdéseket vet fel kutatási oldalon is. A „távolról ölés”, a drónok megjelenése a hadviselésben átrajzolja annak történetét és megváltoztatja a hadszínteret is. A történelem első évszázadaiban a szárazföldön zajlottak a csaták, később a levegőben, majd a tenger alatt, napjainkban pedig az űr és a kibertér is műveleti terep lett. A következő hadszíntér a „mentális tér” lesz talán – mutatott rá a jövő, etikai kérdéseket is felvető dilemmáira Padányi József. Berta Tibor római katolikus tábori püspök a kötetbemutató kerekasztal-beszélgetésen arra irányította rá a figyelmet, hogy mit tehet az egyén a mostani háborús helyzetben: „Imádkozzon és törekedjen a belső békére” – hangzott a válasz. A vallás és biztonság aspektusairól szóló könyv a világbéke fontosságára is felhívja a figyelmet, amelyet a vallások garantálhatnak, ebben pedig a katolikus egyháznak és a tábori lelkészeknek is szerepe van. Berta Tibor szerint a kötet segítség a szolgálatteljesítő tábori lelkészek számára is, akiknek az a feladata, hogy kísérjék a katonákat útjukon, hogy azok egy misszióban, vagy bárhol a szolgálatuk során megélhessék katolikus voltukat. A háború és béke problematikáját vizsgáló könyv ebben lehet segítség számukra – mondta a tábori püspök.

Forrás: uni-nke.hu

Szöveg: Tasi Tibor


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva