Hősi halott katonák sírjainak beszentelése

2023. június 10. szombat

Hősi halott katonák sírjainak beszentelése

Balatonszabadiban emlékeztek meg a második világháborúban elesett katonákról

 

Balatonszabadi két temetőjében emlékeztek meg a második világháborúban elesett katonákról 2023. június 9-én, pénteken.
Balatonszabadi térségét 1945 januárjában érte el a front, a szovjet csapatok február elején elfoglalták a települést. 1945. március 6-án egy német hadművelet indult. A mintegy tíz napig tartó összecsapásban a Magyar Királyi 25. Gyaloghadosztály katonái vívtak hősies harcot. 

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság szakemberei 2021-22 nyarán végeztek azonosító feltárást a temetőkben található tömegsíroknál, melyben a Vak Bottyán utcai sírkertben 87, a Siómarosi temetőben 9 magyar, illetve 5 ismeretlen nemzetiségű hősi halott maradványait tárták fel és temették újra.


Az elesett katonahősök emlékére a Balatonszabadi Önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium emlékhelyet hozott létre a község két temetőjében. Az újonnan kialakított emlékműveken az itt elesett katonák neve olvasható.


A sírokat és az emlékhelyet Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője szentelte be imádságos szertartás keretében, majd Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze mondott kegyeleti imát.


A megemlékezésen jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője.


Fotó: Snoj Péter


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva