XVI. Benedek emeritus pápa temetése

2023. január 1. vasárnap

XVI. Benedek emeritus pápa temetése 2023. január 5-én, csütörtökön 9 óra 30 perckor kor lesz a Szent Péter téren. A szertartást Ferenc pápa vezeti.

2023. január 2., hétfő reggeltől az emeritus pápa teste a vatikáni Szent Péter-bazilikában lesz felravatalozva.


Budapesten, a Szent István-bazilikában 2023. január 9-én, hétfőn 18 órakor mutat be engesztelő gyászmisét XVI. Benedek emeritus pápáért Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

 

***

 

Részlet PETER SEEWALD: XVI. BENEDEK. UTOLSÓ BESZÉLGETÉSEK című könyvéből (2016): 

Ha majd a Mindenható színe előtt áll, mit mond neki?

Kérni fogom, hogy legyen elnéző lelkem szegénysége iránt.

A hívő bízik abbban, hogy az "örök élet" beteljesedett élet.

Mindenképpen! Annyiban, hogy ott valóban otthon van.

Mit vár?

Ennek több rétege van. Az egyik inkább teológiai. Nagy vigasztalás és nagy gondolat is, amit erről Szent Ágoston mond: "A keressétek az Ő arcát szüntelenül" zsoltársort magyarázza, és azt mondja: ez a "szüntelenül" az örökkévalóságra érvényes. Isten olyan nagy, hogy soha nem érünk a végére. Ő  mindig új. Állandó, végtelen mozgás, új felfedezések, új örömök. Ezek alkotják a teológiai réteget. Mellette van egy másik, egészen emberi réteg: örülök annak, hogy újra együtt lehetek a szüleimmel, testvéreimmel, barátaimmal; és úgy képzelem, hogy minden újra olyan szép lesz, mint nálunk otthon volt.

 

***

Imádság XVI. Benedek emeritus pápáért

Hálás szívvel mondunk köszönetet Neked, Urunk, Mennyei Atyánk és Örök Pásztorunk, XVI. Benedek pápáért, aki, mint Szent Péter apostol utóda nyolc éven keresztül vezette Egyházadat.

Hálát adunk Neked, hogy általa olyan pásztorral ajándékoztál meg bennünket, aki páratlan módon őrizte a hitletéteményt, aki igehirdetésével és tanításával állhatatos hűséggel tett tanúságot Rólad.

Kérünk, add, hogy hallgassa a Te boldogító szavaidat: „Jól van, derék és hűséges szolgám, menj be Urad örömébe!”

 


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva