„Amikor a katona előre tartja fegyverét, akkor a mögötte lévőt védelmezi”

2024. május 6. hétfő

„Amikor a katona előre tartja fegyverét, akkor a mögötte lévőt védelmezi”

„Nem függesztjük fel háborúban sem az ötödik parancsolatot, de tudjuk, hogy adott helyzetben mást jelent a fegyverhasználat. Ahogy Szent II. János Pál pápa mondta, a békesség Istenének van szüksége rátok” – fogalmazott a IX. Keresztény Film- és Könyvnapok május 3-i kerekasztal beszélgetésén Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök. Az Uránia Nemzeti Filmszínház kávéházában háborúról és békéről folyt a szó Magyarország Katonai Ordináriusa és dr. Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével.


Kilencedik alkalommal rendezik meg a szentek, egyházatyák és prédikátorok életét, illetve fontos morális kérdéseket tárgyaló Keresztény Film- és Könyvnapokat. A május 3-ai nyitónap kiemelt panelbeszélgetését Berta Tibor és Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök részvételével tartották a béke témájával. Keresztes Ilona moderátor több közismert békéről szóló bibliai idézet köré építette fel a több tucatnyi látogató előtt zajló eszmecserét.
A felek hamar leszögezték, hogy gyakorlatias módon érdemes közelíteni a kérdéshez. Hangsúlyozták, hogy a Szentírás is több helyen beszél Jézus erőteljes érzéseiről, akár dühéről. „Krisztus megvalósította a teljes békét, a kereszten megrendítő módon azt kérte az Úrtól, hogy bocsásson meg kínzóinak, mivel nem tudják, mit tesznek. Ugyanakkor másik helyen azt mondta, hogy kardot hozott, nem békét. Fontosak a körülmények. Természetes, hogy érzelmek dúlnak bennünk, mindig az adott helyzetben kell megtalálni az odaillő megoldást” – fogalmazott Berta Tibor tábori püspök.

Dr. Martos Levente Balázs atya hasonlóan vélekedett. Meglátása szerint nem feltétlen a másik orcánk odafordításáról szóló tanítást kell elővenni, amikor pofont kap az ember. „A bibliai részek kontextusukban értelmezendők. Jézus ezzel a mondásával egy alapállást akar kifejezni. Ha valakit súlyos atrocitás ér, háromféleképpen is reagálhat. Különösen ajánlom a szelíd hozzáállást, de adott esetben fel kell venni a kesztyűt mások védelmében. Illetve lehet Jézus példáját követni, aki megkérdezte bántalmazóitól, hogy miért verik őt, s kérte, hogy bizonyítsák a bűnösségét.”
Berta Tibor a katonai szolgálat szemszögéből vizsgálta a témát. „Amikor a katona előre tartja fegyverét, akkor a mögötte lévőt védelmezi. Erre rímel az is, hogy Magyarországnak nem hadserege, hanem honvédsége van. Már 1848-ban ezen a néven alapították meg. »Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd és meggyógyul az én lelkem«, olvashatjuk az Újszövetségben, mely azt gondolom, hogy a világon legtöbbször elhangzó mondat, hiszen minden szentmisén imádkozzuk. A katonáknak mindig elmondom, legyenek büszkék arra, hogy ez egy századostól származik” – fogalmazott.

Magyarország Katonai Ordináriusa úgy véli, hogy most a háborús veszélyek miatt meg kell erősíteni a védelmet. Ferenc pápa nyomán ecsetelte, hogy a béke igazi kézműves munka, amihez rengeteg beszélgetésre és diplomáciai aktusra van szükség. „A katonaszentek azt a fegyelmezettséget, pontosságot, becsületet és főként ellenállóképességet képviselik, amelyet például a szerzeteseknek belülről kell megvalósítaniuk” – mondta.
A beszélgetés végén szóba került a kibékülés problémája is. „Ez érthető módon hosszú folyamat, nem sikerülhet azonnal. A megbékélés ráadásul nem feltétlen jelenti a kapcsolat újraélesztését és az is előfordul, hogy a másik fél nem fogadja az engesztelést. Ettől még törekedni kell rá” – magyarázta Martos Levente Balázs segédpüspök. „Fontos, hogy egyéni szinten kilépjünk önmagunk hergelésének mókuskerekéből és az államok között is csak így valósulhat meg békés kapcsolattartás” – zárta gondolatmenetét Berta Tibor.

Szöveg: Burillák Marcell
Fotó: Schöff Gergely


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva