62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat – Szentmise a Lourdes-i Grottánál

2022. május 13. péntek

62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat – Szentmise a Lourdes-i Grottánál

A 62. Lourdes-i Nemzetközi Zarándoklat első hivatalos napján, pénteken kora reggel a magyar zarándokalegység szentmisén vett részt a Jelenések Barlangjánál, amelyet Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök mutatott be a tábori lelkészekkel.

Fotó: Rácz Tünde honvedelem.hu

 

 

A katonai ordinárius felidézte a 13. Lourdes-i jelenést, amikor a „Szép Hölgy” azt mondta Bernadettnek: "Menjen és mondja meg a papoknak, hogy jöjjenek ide és építsenek itt egy kápolnát!”. A tábori püspök támutatott: nem a templomépítésen és a körmeneten van a hangsúly - bár kétésgtelen fontos momentumok ezek is - hanem, hogy a megépítendő templomban szentmisét mutassanak majd be. A "jelenés szép hölgye", a Boldogságos Szűz Mária arra bíztat, hogy találkozzunk fiával, Jézus Krisztussal. Az evangélium, az örömhír nem csupán tanítás, hanem a kapcsolat az Üdvözítő Krisztussal, egy esemény, amelynek ma is élővé kell válnia a mindennapok teendői között az életünkben.

 

 

A szentmise után a zarándokcsoport a Világosság Kapolnához vonult, ahol Berta Tibor tábori püspök elmélkedő gondolatai után katonai tiszteletadás keretében Sándor Zsolt vezérőrnagy egy nagyméretű gyertyát gyújtott meg a Magyar Honvédelemben szolgálókért.

A nap délelőtti  részében mindazoknak akik először jöttek el Lourdes-ba a tábori lelkészek mutatták meg a kegyhely és a város nevezetes helyeit

A déli órákban rendezték meg a zarándoklatra érkezett országok delegációinak katonai tiszteletadással történő fogadását a Rózsafűzér Bazilika előtti téren, melyről magyar részről részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, Berta Tibor tábori püspök és Markovics Milán Mór pasztorális helynök.

Este kilenc órakor kezdődött el hivatalosan a zarándoklat a nemzetközi megnyitó ünnepséggel, amelyen meggyújtották a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat gyertyáját a X. Szent Piusz földalatti bazilikában.

A ceremónián jelen volt a Missziós Kereszt, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma.

A különböző nemzetek katonazenekarai, országzászlói és püspökei bevonulását nagy ováció övezte.

Ferenc pápa levelet küldött a megnyitóra, melyben hangsúlyozta, hogy az idei katonai zarándoklat egyedülálló lehetőség arra, hogy a fegyveres erők tagjai összegyűljenek a világ minden tájáról, hogy együtt könyörögjenek az Úrhoz a világ és a szívek békéjéért. 

Az 52. Nemzetküzi Eucharisztikus jelképe a Missziós Kereszt mögött a magyar zarándokalegység néhány tagja kapott helyet.

 

 

 


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva