A modern haderőben is fontos a csapatzászló

2024. március 20. szerda

A modern haderőben is fontos a csapatzászló

Csapatzászlót adományozott a győri Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezrednek dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke. A március 18-ai ünnepélyes átadáson a Nagyboldogasszony-székesegyházban mintegy kétszázan gyűltek össze.


„Történelmünk, hagyományaink, hőseink cselekedetei egyaránt identitásformáló erővel hatnak ránk, és emlékeztetnek minket arra, hogy van mit veszítenünk, ezért van is mit megvédenünk. A csapatzászló már elődeink korában is a becsület és a helytállás szimbóluma volt, amelyért mindenkor az életüket adták, hogy az semmiképp se kerülhessen az ellenség kezébe. Győr a magyar történelem és a katonai múlt kiemelkedő helyszíne. Az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred olyan ember nevét viseli, aki Győr 1918 előtti háziezredének, a császári és királyi 19. gyalogezrednek utolsó parancsnoka volt. Elhivatott és áldozatkész katona, aki ragaszkodott a csapatzászló előtt letett szent esküjéhez. Ma modern, ütőképes, 21. századi high-tech haderőt építünk, de ma is változatlanul fontos a csapatzászló szellemisége, valamint az elkötelezett, erős lelkű és akaratú, jól képzett katonák szolgálata” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

Dr. Horváth Zoltán ezredes emlékeztetett arra, hogy a csaták zajában a katonák előbb vették észre az ellenség vagy a csapatuk zászlóját, minthogy hallották volna a kiáltásokat.

„Ameddig a saját lobogójukat látták, addig tudták, hogy az ütközet még tart, a csapat még kész a győzelemre. A zászló magasba emelése tartotta a lelket a harcolókban. Ami az ezredünket illeti, 2017-ben elindultunk egy úton, elkezdtük építeni a Magyar Honvédség tartalékos rendszerét, vele párhuzamosan a területvédelmi rendszert. A hazájáért tenni akaró önkéntes tartalékos katonákkal közösen, az elöljáróink által meghatározott célokat feladatokra váltva igyekeztünk csapattá kovácsolódni. Bátran jelenthetem, hogy minden tagunk a maga szorgalmával hozzájárult ahhoz, hogy 2023. január elsején ezreddé alakulhassunk” – tette hozzá az ezred parancsnoka.

Az ünnepi gondolatok után dr. Horváth Zoltán ezredes átvette és meglengette a csapatzászlót, dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója és Görbicz Anita, világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, zászlóanya pedig zászlószalagot kötöttek rá. A tábori lelkészi szolgálatok képviselői - a HM Katolikus Tábori Lelkészség részéről Takács Tamás ezredes, a lelkészi kar vezetője -  megáldották a lobogót, majd a hagyományos szögbeverés következett, többek között Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese közreműködésével.

A rendezvényen jelen volt többek között dr. Drót László dandártábornok, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka is.

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva