A szabadság hőseire emlékeztek

2023. március 10. péntek

A szabadság hőseire emlékeztek

A héten zajlott az országos hadisír karbantartási program, melynek zárásaként március 10-én, pénteken koszorúzással rótták le tiszteletüket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt a Fiumei úti Sírkertben. A rendezvényen Takács Tamás ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője mondott imát.

„Közeledvén március 15-i ünnepünkhöz, ma azon hőseink sírjai előtt állunk meg főhajtással, akik 175 évvel ezelőtt fogtak fegyvert a magyar ügyért. Egyszerre ünnep ez nekünk, és megemlékezés. Ünnepeljük a forradalom kitörését, amely népünk szabadságáról, és az osztrák járom összetöréséről szólt, ugyanakkor megemlékezünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért” – emelte ki megemlékező beszédében Demeter Attila alezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Területvédelmi Igazgatóság, Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezető helyettese a Fiumei úti Sírkertben megtartott koszorúzáson. Hozzátette: a szabadságharc óta eltelt lassan két évszázadban az éppen hatalmat gyakorlók számtalanszor megpróbálták meghamisítani, átértelmezni március 15. üzenetét, vagy a forradalom eszméit saját javukra fordítani. „Azonban hiszem, hogy az igazi mondanivalót örök értékként mindig sikerült nemzedékről nemzedékre továbbadni. Erre bizonyíték lehet, hogy ma mit teszünk 48’ örökségéért és szellemében, és példa a Magyar Honvédség, a különböző társadalmi szervezetek és oktatási intézmények összefogása annak érdekében, hogy harcos elődeink síremlékei fennmaradhassanak az utókornak”- zárta beszédét az alezredes.
A koszorúzás előtt Takács Tamás ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője mondott imát a hősökért, melyet Márai soraival kezdett: “Talán eljön a pillanat, mikor elmondhatod, hogy az egészet akartad. Az egészet, az igazit, nem a pótlékot, a hasonlót, a mellékeset: az egészet, a boldogságot és az igazat, az igazságot, akármilyen félelmes és földközeli … Az egészet akartad, nem valamilyen törlesztéses részletet. Vágyad nem teljesedett be. Elbuktál. De a földön és a sárban heverve, ledöfött harcos, dadogjad ezt: Legalább vágytam az egészre, legalább akartam az igazit.” Kiemelte: az országot nem azok veszejtik el, akik szándékosan pusztítják, hanem akik szándékosan önmaguknak mentik. Azoké az ország, akik sokat szenvednek érte. Most a szenvedőkre, az áldozatokra, az áldozatot hozókra emlékezünk. „Az őszinte megemlékezésből előbb-utóbb ünnep lesz. A gyász után eljön a büszke visszatekintés, nemcsak veszteség, hanem követendő példák, és az ismeretlenül is átadott erő benne kell, hogy legyen a jelenben. Ha tiszteljük az emléküket, az eltávozottak jobban jelen vannak, és hatalmasabbak az élőknél. Az igazán nagy emberek látók, akik tudják, hogy ez nem varázslás, hanem feladat: hogy ami volt, ne múljon el, és ami lesz, az már előre éljen. Adja Isten, hogy a régiek igaz tettei mutassanak követendő példát, a jelen és jövő nemzedékeiben pedig minél többen legyenek a tisztánlátók!” Az ima után elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait Kiss Károly ezredes, Mijacseszlav Voronyecki-Koribut alezredes, Than Károly tűzmester és Görgei Artúr altábornagy sírjánál.
A megemlékezésen részt vett Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége vezetői, társadalmi szervezetek és oktatási intézmények képviselői.


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva