Doni-megemlékezés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2022. január 12. szerda

Doni-megemlékezés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Eredeti megjelenés: honvedelem.hu 

 

A 79 évvel ezelőtti doni áttörésre és a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg hőseire emlékeztek január 12-én, szerdán, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa előtti második világháborús emlékműnél. A rendezvényen jelen volt Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

 

 

A megemlékezésen Totha Péter Joel, vezető tábori főrabbi, Horváth Kornél százados, római katolikus tábori lelkész és Máté Zoltán főhadnagy, protestáns tábori lelkész mondott kegyeleti imát.

 

 

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat szolgálati ágainak képviselői az életüket a hazáért feláldozó katonák és munkaszolgálatosok emléke megőrzésének fontosságáról beszéltek.

 


Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszékének egyetemi docense megemlékezésében hangsúlyozta: a magyar emberek számára a második világháború legtragikusabb momentuma a Don-kanyar. Ha arra keressük a választ, hogy mi volt ez a tragédia, s miben állt ennek a lényege, akkor azonnal választ is adhatunk: közel százezer magyar katona áldozta életét ott a kétezer kilométerre lévő hazájáért – mondta.

 


Az ezredes kiemelte: a 2. magyar hadsereg jelentette a „csúcsot” az akkori magyar haderőben. Hozzátette: alig 20 esztendővel a trianoni békeszerződés után Magyarország az 1941-es területgyarapodásnak köszönhetően valóban Közép-Európa egyik jelentős országává vált.

 

 

 

 

Négyesi Lajos ugyanakkor azt is aláhúzta: a 96 ezer áldozat komoly figyelmeztetés számunkra. „Legyünk tisztában azzal, hogy milyen lehetőségeink és képességeink vannak. S egyben figyelmeztetés arra, hogy cselekedeteinknek, döntéseinknek, parancsainknak következményei is vannak” – fogalmazott.

 


A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet, illetve elhelyezték az emlékezés mécseseit is a talapzatnál.


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva