Karmacsi tábor újratöltve

2022. július 25. hétfő

Strandolás, erdei túrák, múzeumlátogatások, élménypark – így teltek július 17-22. között a HM Katolikus Tábori Püspökség Környezet- és Természetvédelmi Gyermektábora második turnusának napjai. A vidámságot, jó kedvet a szinte egész héten át tartó hőségriadó sem tudta elvenni.

Míg az első turnus résztvevőinek a szakadó esőkkel kellett megküzdenie, a második héten a kánikula nehezítette a mindennapokat. Ennek ellenére minden programot meg tudtak tartani, a túrákat és múzeum-látogatásokat kicsit korábbra tették, hogy több idő maradjon hűsölésre, és pancsolásra. Dombóvári Piroska őrnagy, a tábor szervezője elmondta: minden évben úgy készülnek a programokkal, hogy legyen benne kultúra, mozgás, élmény, szabadidő, vidámság.

Vasárnap, a megérkezésük után Keszthelyen voltak egy városismereti sétán, majd szentmisén vettek részt a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, melyet Markovics Milán Mór őrnagy, pasztorális helynök mutatott be.

Hétfőn délelőtt Zalaszántón a Mézeskalács múzeumban Drótos Gyöngyi mézeskalács készítő sok érdekességet mesélt a fiataloknak a formák és díszítések népművészeti jelentéséről, majd mindenki ki is díszíthette saját süteményét. A kreatív foglalkozás után egy kis gyalogtúra következett a Béke Sztúpához, ahol Milán atya tartott egy kis előadást a buddhizmusól. A kulturális programok után a délután a kötetlen szórakozás: strandolás jegyében telt.

Kedden Csehimindszentre kirándult a csapat, ahol Fukszberger Imre polgármester mutatta be a település templomát, melyben Mindszenty József bíborost megkeresztelték, valamint jártak a hercegprímás szülőházában is, amely ma múzeumként látogatható. Innen egy hosszú túra vezetett a Szajki-tavakhoz, de a kitartó, több mint egy órás menetelésnek meg lett a jutalma, hiszen a nap további része fürdőzéssel telt.

Szerdán délelőtt az Ajkai Bányászati Múzeumban tettek látogatást, ahol sok érdekességet hallottak a környéken élt dinoszauruszokról, ásványokról, és bepillantást nyertek a bányászok igencsak nehéz életébe is. A nap második felét a helyi élményparkban töltötték – ez volt a tábor talán legnépszerűbb programja, hiszen itt számtalan izgalmas szabadidős játékot próbálhattak ki a fiatalok.

A csütörtök hagyományosan a hajnali vártúra után kézműves foglalkozásokkal telt, Reziből érkeztek kézműves asszonyok, akik a gyöngyfűzés, kosárfonás rejtelmeibe vezették be a táborozókat, de készíthettek karkötőt és megtanulhattak kürtőskalácsot is sütni. A napot a szintén évente megrendezett záróest koronázta meg, vidám fotókkal, műsorokkal, zenével, tánccal, jó hangulattal.

Az esti buli után kicsit elcsigázottan ugyan, de pénteken délelőtt még belefért egy kirándulás a régi táborok színhelyére, Zalavárra, ahol a Kis-Balaton Ház kiállításain a térség élővilágát, történelmi emlékeit ismerhették meg, majd délután élményekkel, kalandokkal, új ismeretségekkel gazdagodva tértek haza, még a buszon megbeszélve, megfogadva, megígérve, hogy jövőre veled, veletek, ugyanitt!


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva