Megalapítása 20. évfordulóját ünnepelte a Szlovák Köztársaság Fegyveres és Rendvédelmi Erőinek Ordinariátusa

2023. március 4. szombat

Megalapítása 20. évfordulóját ünnepelte a Szlovák Köztársaság Fegyveres és Rendvédelmi Erőinek Ordinariátusa

 

Fennállásának 20 éves évfordulójáról emlékezett meg a Szlovák Katonai Ordinariátus március 2-án Pozsonyban. A Magyarországi Katonai Ordinariátust Dr. Alácsi Ervin János alezredes, általános helynök, valamint Markovics Milán Mór őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész képviselte.

A 20 éves évforduló tiszteletére március 2-án, csütörtökön délelőtt a Szlovák Köztársaság Fegyveres és Rendvédelmi Erőinek ordináriusa, František Rábek püspök ünnepi szentmisét mutatott be a pozsonyi Szent Márton Székesegyházban, majd egy nemzetközi rendezvénnyel emlékezett meg a Szlovák Katonai Ordinariátus két évtizeddel ezelőtti megalapításáról.

Szlovákiában a fegyveres és rendvédelmi erők valamennyi ága (hadsereg, rendőrség, katasztrófavédelem, pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás, hegyimentők) lelkipásztori ellátása a katolikus tábori püspök joghatósága alá tartozik. Ennek a rendkívül összetett, ám hatékony rendszernek a sikerességét mutatja az is, hogy számos egyházi, valamint állami méltóság vett részt az eseményen szerte a világról.

Az ünnepségen jelen volt az olasz Triveneto régió több püspöke, élükön Francesco Moraglia velencei pátriárkával, Nicola Girasoli, Szlovákia apostoli nunciusa, Timothy Paul Andrew Broglio érsek, az Amerikai Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, aki egyben, az USA katonai ordináriusa is. Számos egyházi méltóság és tábori lelkész volt jelen Ausztriából, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Csehországból, Belgiumból, Németországból, Horvátországból és Izlandról. A szentmisén mások mellett részt vett jelen Ivan Gašparovič, a Szlovák Köztársaság emeritus elnöke, Jaroslav Naď Szlovákia védelmi minisztere és Roman Mikulec belügyminiszter.

A szentmise végén Nicola Girasoli apostoli nuncius felolvasta Ferenc pápa erre az alkalomra küldött jubileumi köszöntését és üdvözletét, valamint tolmácsolta a Szentatya apostoli áldását. A szentmise utáni jubileumi ünnepségen a magyar-szlovák katonalelkészek együttműködésének és a kölcsönös megbecsülésnek kiépítéséért Dr. Alácsi Ervin János alezredes, általános helynök kitüntetést vehetett át, mely az évek óta közösen szervezett zalavári Cirill-Metód ünnepségek okán nagy elismerés a Magyarországi Katonai Ordinariátusnak és a Magyar Honvédségnek.

Az ünnepi esemény lehetőséget teremtett a magyar katonalelkészeknek arra, hogy tovább szélesítsék a Magyarországi Katonai Ordinariátus vallásdiplomáciai tevékenységét és további lépéseket tegyenek e téren is, így számos közös jövőbeli programot, képzést és látogatást sikerült pontosítani, valamint aktuális kérdéséket megvitatni más ordináriusokkal, közöttük Broglio érsekkel és Rábek püspökkel.


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva