62. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat

2022. május 11. szerda

"Az én békémet adom nektek".

Pénteken kezdődik a 62. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat.

 

 

A világjárvány miatti kényszerű távollét után május 13-án pénteken ismét katonák ezrei népesítik majd be a dél-nyugat-franciaországi kisvárost, a lourdes-i jelenések színhelyét, a világ egyik leglátogatottabb Szűz Mária-búcsújáró helyét Lourdes-ot.

A 62. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklaton a Magyar Honvédséget mintegy száz katona képviseli a péntektől vasárnapig nemzetközi eseményen.

Az idei év mottója Jézus Krisztus utolsó vacsorai búcsúbeszédének szavait állítják a katonai zarándokok elé: Az én békémet adom nektek. (Szent János evangéliuma 14,27).

 

A magyar zarándokalegység május 12-én csütörtökön katonai repülőgéppel indul Lourdes-ba. A zarándokalegységgel tart Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök, katonai ordinárius.

A magyar delegációhoz szombaton csatlakozik Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a zarándoklat vasárnap délelőtti ünnepi szentmiséjének főcelebránsa.

 

A Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat (Pèlerinage Militaire Internationale á Lourdes) vallási- és katonai rendezvény, mely a II. világháború utáni francia-német megbékélés jegyében jött létre. Első alkalommal 1958-ban rendezték meg, ekkor 11 országból 40 ezer zarándokkatona vett részt.
Érdekesség, hogy az első nemzetközi katonai zarándoklat megelőzte Charles de Gaulle (1890-1970) francia elnök és Konrad Adaenauer (1876-1967) német kancellár találkozóját (1958. szeptember 14. Colombey-les-deux-Églises-ben, de Gaulle magánbirtokán, la Boisserie-ben), mely nemcsak a Párizs-Bonn közötti kapcsolatot oldotta fel, hanem olyan erős köteléket alakított ki a két államférfi között, mely a későbbiekben szilárd alapot biztosított a francia-német közeledésnek.
A zarándoklat jelenleg mintegy 40-45 ország hadserege tagjainak tanúskodása a béke iránti elkötelezettségről.

A zarándoklatnak évek óta meghatározott rendje és programja van az esemény péntektől vasárnapig tartó három napja alatt. A nemzetközi programokat (Nemzetközi Megnyitó Ünnepség, Hősök Emlékművének megkoszorúzása, Mária (gyertyás) körmenet, Nemzetközi Ünnepi Szentmise, Befejező istentisztelet a résztvevő országok tábori lelkészi szolgálatai szervezik meg a Zarándoklat Igazgatóságának támogató egyetértésével. A szervezésben részt vevő országok külön, vagy más nemzetekkel együtt vállalják el egyes szertartások és nemzetközi programok valamint más események kidolgozását és levezetését, valamint a nemzetközi jelleg biztosítása érdekében a programok egyes elemeire más-más nemzet katonáit kérik fel.

Magyar katonák 1991 óta vesznek részt a zarándoklatokon, a Tábori Lelkészi Szolgálat megszervezése előtt néhány sorállományú katona illetve a HM magasabb rangú képviselője volt jelen. 1995-ben indult az első hivatalos magyar katonai zarándokcsoport a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében, így az elmúlt időben a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatából jelentkeztek katonák a zarándoklatra. 2004-ig a tábori lelkészek ajánlásával, nehéz anyagi helyzetűek esetében a költségeik részbeni átvállalásával nagyon sok sorkatona tudott részt venni a zarándoklaton. Elmondható, hogy az elmúlt évek alatt a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatából jelentkeztek katonák a zarándoklatra, így a meglevő adatokból az derül ki, hogy mintegy 1300 fő volt Lourdes-ban.

A magyar zarándokcsoportnak több saját rendezésű eseménye és programja van, így a Jelenések Barlangjánál bemutatott magyar nyelvű szentmise, mely után imádságos szertartás keretében egyetlen nagyméretű gyertyát gyújtunk meg a Magyar Honvédség valamennyi katonájáért. A katonazarándokok együttesen vesznek részt a magyar nyelvű keresztúton a Lourdes-i kálvária dombon. Minden zarándoklatra elvisszük azt a nagyméretű fából készült keresztet, amelyre évenként felhelyezzük az adott év dátumát, s melyet a kálvária egyes állomásai között a zarándoklaton résztvevő katonák felváltva visznek. A X. állomásnál – melynek felállítását Magyarország állíttatta 1912-ben – mécseseket gyújtunk a Magyar Honvédség békeműveletekben elhunyt katonáiért. A keresztút után magyar nyelvű szentmisén veszünk részt a szentélyek egyik kápolnájában.

A Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklaton évente 10-15 ezer katona vesz részt. A legtöbb zarándokkatona Franciaországból (kb. 3500 fő), Olaszországból (kb. 3300 fő), Németországból (kb. 1500-2000 fő) érkezik. Ausztriából mintegy 400, Bosznia-Hercegovinából 50, Csehországból 150, Horvátországból 1200-1500, Szlovákiából 250, Szlovéniából 50, Ukrajnából 70 katona van jelen.
Magyar katonák 1991 óta vesznek részt a zarándoklatokon, a Tábori Lelkészi Szolgálat megszervezése előtt néhány sorállományú katona illetve a HM főosztályvezetői rangú képviselője volt jelen. 1995-ben indult az első hivatalos magyar katonai zarándokcsoport a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében. A kiutazás több éven keresztül autóbuszokkal, majd néhány éve repülőgéppel történik. Az elmúlt időben a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatából jelentkeztek katonák a zarándoklatra, 2004-ig nagyon sok sorkatona tudott részt venni. Elmondható, hogy az elmúlt évek alatt mintegy 1600 fő volt Lourdes-ban.
2018-ban 170 fő, 2019-ben 200 fő magyar katona volt a zarándoklaton.

2018-ig a Honvédelmi Minisztérium államtitkári, helyettes-államtitkári vagy kabinetfőnöki szinten képviseltette magát, a Magyar Honvédséget mindig egy-egy tábornok képviselte. 2019-ben első alkalommal volt jelen a zarándoklaton magyar honvédelmi miniszter, Dr. Benkő Tibor személyében.


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva