Hajdú Miklós börtönlelkészről nevezték el Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön megújult egyházi könyvtárát.

2022. június 17. péntek

Hajdú Miklós börtönlelkészről nevezték el Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön megújult egyházi könyvtárát.

Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök, börtönlelkészi vezető a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön egykori lelkészéről, Hajdú Miklósról nevezte el megújult egyházi könyvtárat.

Fotó:  Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

 

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön egy éve vesztette el a koronavírus időszakában börtönlelkészét, Hajdú Miklóst, a magyarországi katolikus börtönlelkészek korábbi vezetőlelkészét.


Hajdú Miklós számos terve közül mérföldkő volt annak az egyházi könyvtárnak a létrehozása, mely a szabadságvesztésüket töltő elítéltek reintegrációját szolgálta volna lelki olvasmányokkal. A könyvtár első könyvfelajánlásait a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtár tette meg, majd a kezdeményezés félbeszakadt, miután a járványügyi helyzet miatt a büntetés-végrehajtási intézetekben zárlatot rendeltek el.


Hajdú Miklós halálának egy éves évfordulójára az intézet méltó módon kívánt emléket állítani egykori börtönlelkészének, így merült fel annak a gondolata, hogy az általa indított könyvtárat, ebből az alkalomból róla nevezzék el. A névadás azonban egy kényszerűen félbe maradt kezdeményezés esetében nem lett volna méltó, így az Egyházi Könyvtárak Egyesülésével összefogva, egy olyan példaértékű, ökumenikus könyvgyűjtő akció szerveződött, melynek eredményeként a könyvtári állomány rövid idő alatt megsokszorozódott, valamint Hajdú Miklós használati tárgyaiból egy emléksarkot is kialakítottak.


Az egyházi könyvtár ünnepélyes névadójára az intézet kápolnájában került sor 2022. június 17-én. Az esemény köszöntőjében Rózsahegyi Tamás bv. ezredes, intézetparancsnok Hajdú Miklós sokoldalú papi életútjából kiemelte az egyházi könyvtár kezdeményezésének jelentőségét. Ezt követően Dr. Kovács Áron, az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének elnökségi tagja, a Sárospataki Református kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára tudományos munkatársa arról a könyvgyűjtő akcióról számolt be, aminek eredményeként "az egész ország megmozdult Pannonhalmától Nyíregyházáig", hiszen számos történelmi múltú egyházi könyvtár ajánlott fel köteteket.
Pavlics Tamás börtönmúzeumi főelőadó egy további kiadvány elhelyezését javasolta a könyvtár állományába, amikor Hajdú Miklós 1989-2020 között vezetett börönlelkészi szolgálatának Historia Domusát ismertette, mely a közelmúltban jelent meg a Börtönmúzeum 8. köteteként. Kecskés Attila jelenlegi börtönlelkész az emléksarok tárlójában elhelyezett személyes használati tárgyakon keresztül elevenítette fel Hajdú Miklóshoz kapcsolódó emlékeit. majd az ünnepség az Egyházi Könyvárak Egyesülésével kötendő ajándékozási szerződés aláírásával folytatódott.

Ezt követően Berta Tibor tábori püspök megáldotta a könyvtárat és az emlésarkot. 

 

 

A zárszót a jelenlevő családtagok részéről Barna Ferenc mondott.

 



Hajdú Miklós 1955. december 14-én született Hernádkakon.
Az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett 1974-ben. Ezt követően az Egri Hittudományi Főiskolán végezte teológiai tanulmányait, 1981-ben szentelték pappá. 1981-84 között első állomáshelye Sárospatak volt. Káplánként az egyházközségben kiemelkedő munkát végzett, majd Tiszacsermelyre helyezték, ahol 1984-1997 között volt plébános. Ebben az időszakban keresett olyan szellemi kört, mely szociális érzékenységének, tenni akarásának megfelelt. Így került kapcsolatba a büntetés-végrehajtási szervezettel. A rendszerváltozás évei alatt végbement politikai változások tették lehetővé, hogy a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben a vallási élet újra induljon. Makranczi Géza sátoraljaújhelyi plébános ajánlásával 1989. szeptember 1-jétől tartott alkalmanként vallási foglalkozásokat, majd karácsonykor az első szentmisét a fogvatartottaknak. 1997-ig a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben, majd erdőkövesdi plébánosi kinevezését követően, a Heves Megyei Bv. Intézetben végzett lelkipásztori tevékenységet.
Magyarországon a Börtönlelkészi Szolgálat 2000. augusztus 1-jei hatállyal indult újra, ekkortól került kinevezésre a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe börtönlelkésznek. Az ezredfordulótól haláláig különös odafigyeléssel, szorgalommal, kreativitással látta el lelkipásztori feladatait a fogvatartottak és a személyi állomány körében is.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából 2006 végétől hivatalosan is a Katolikus Börtönlelkészi Szolgálat koordinátora volt. Meghatározó szerepe volt a börtönlelkészi szolgálat alapdokumentumainak megalkotásában, a börtönlelkészek feladatkörének meghatározásában.
A napi papi teendői mellett számos olyan kezdeményezés származik tőle, melyeket Magyarországon, Európában, sőt az egész világon elsőként valósított meg. Felismerve a cursillo, mint közösségi lelkigyakorlatos módszer hatékonyságát, a börtön falai között is meghonosította a hazai intézetekben. 2014-ben tartották Sátoraljaújhelyen az I. Börtöncursillot, majd az ezt megerősítő ultreya alkalmakat is. E munka kiemelkedő állomása volt, hogy a Rómában, 2015-ben rendezett cursillósok európai konferenciájára a sátoraljaújhelyi elítéltek készíthettek ajándékot Ferenc pápának.
2016-ban első alkalommal szervezte meg a Fogvatartottak Országos Zarándoklatát Mátraverebély-Szentkútra, amit 2017-ben a személyi állomány részére megvalósított zarándoklat követett.
Intézeti munkásságának mérföldköve az egyházi könyvtár létrehozása, mely a Sárospataki Református Teológiai Akadémia felajánlásából érkezett lelki irodalmak elérését teszi lehetővé a fogvatartottaknak.
Az intézeti kápolna volt a helyszíne a heti rendszerességgel megtartott miséinek és a református, evangélikus, görögkatolikus lelkészekkel, teológushallgatókkal közösen tartott Mécses Klubnak.
Az istentiszteleti alkalmakon túl egyéni foglalkozásokat tartott a fogvatartottaknak, a látogatások alkalmával a hozzátartozóknak. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön személyi állománya részére mindig elérhető volt szolgálati időben és azon kívül is mindig - számos kolléga családi eseményén szolgált. Az állománytagokkal való törődés szép példája volt életében a gyerektáborok szervezése is. Ennek a szemléletének köszönhető, hogy egyes intézeti események is méltóan kerültek megünneplésre, mint a Politikai Elítéltek Közösségének éves találkozói vagy a Hősök Temetőjében mondott imái a Hősök Napja és a Doni Hősök Emléknapja alkalmából.
Intézeti munkája messze meghaladta lelkipásztori tevékenységi körét, tudományos munkássága a büntetés-végrehajtás szempontjából is jelentős. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön fennállásának centenáriumára írt kötet társszerzője volt. Ezt a munkáját a 2005 óta eltelt időszak Historia Domus bejegyzései alapján kívánta folytatni és szerkesztett formában megjelentetni. Ezen dolgozott utolsó, kórházi napjai alatt is. Rendszeresen írt tanulmányokat a Börtönügyi Szemlébe, illetve más, hitéleti folyóiratokba is.
Személyes jelenlétén alapuló, fáradhatatlan munkájában a koronavírus-járvány korlátozta, azonban még ekkor is tudott újat kitalálni, a nagyböjti időszakban, húsvétig tartó vetélkedőt szervezett a fogvatartottaknak.
Munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el egyházi és állami részről.
65 éves korában nyugdíjba vonult, de ez csak jelképes volt, mert ugyanúgy folytatta munkáját.
Hajdú Miklós 2021. április 14-én hunyt el.


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva