Az emberiség megváltása mindennek az alapja

2024. március 30. szombat

Az emberiség megváltása mindennek az alapja

Húsvét üzenetét fogalmazta meg a katonáknak Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Michael Wallace Banach memphiszi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa a Tábori Lelkészi Szolgálat március 26-án, nagykedden megtartott ökumenikus áhítatán a Honvédelmi Minisztériumban.


„A húsvét megváltoztatta a történelem menetét”

„A húsvét volt az a csúcspont, ahová az egész történelem vezetett, és az a pont, ahonnan majd az egész történelem értelmet nyer a későbbiekben” – mondta Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa, a Katolikus és Protestáns Tábori Püspökség hagyományos húsvéti videóüzenetében. A nuncius az „új élet ünnepének” nevezte a húsvétot, amellyel megítélése szerint a hivatásos, szerződéses katonáknak is foglalkoznia kell. A húsvét – Jézus Krisztus föltámadása – „Isten irgalmassága, Isten szeretete diadalának ünnepe és annak a felismerésnek a megünneplése, hogy bármi történjék is velünk, bármennyire is elbukunk, Isten mindig velünk van.” – fogalmazott a vatikáni nagykövet, aki ebben az évben első alkalommal vett részt a nagyheti áhítaton.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök emlékeztetett: Jézus föltámadása – bár felekezetenként, helyszínenként valamennyire eltérően, de többnyire mégis – minden egyes történelmi korban a reménység békéjének, a derűs örömnek az ünnepeként jelent meg. A Katonai Ordinariátus vezetője arról is beszélt, hogy reményei szerint a húsvétot jövőre már egy olyan liturgia keretében tartják meg egy katolikus templomban, ahova „oda tudunk hívni katonákat, hogy velük együtt ünnepelhessük meg a szent háromnapot: nagycsütörtököt, nagypénteket, nagyszombatot”. Hozzátette: „Abban bízok, hogy ezzel is elkezdődik majd egy újfajta közösségépítés. Amióta csak létezünk [a magyarországi katonai ordinariátus – NMM.], immáron harminc esztendeje, olyan közösséghez szeretnénk szólni, amely annak előtte kívül esett az egyház látószögén, vagy ahogy Ferenc pápa fogalmazott: a periférián voltak.”

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök üzenetében arról beszélt, hogy nagypéntek keresztje mindig az egyént szólítja meg. „Ha azt mondom, hogy Jézus Krisztus váltsága az enyém is, ha értem – ha úgy tetszik: érettem, miattam – is meghalt, akkor innen lesz új életem, innen tudom értékelni az egész kereszt munkáját. Keresztyénségünk lényege, üzenete pontosan abban rajzolódik ki, hogy mit jelent számunkra a kereszt” – hangsúlyozta, kiemelve: a katonákat is bátorítja, hogy foglalkozzanak saját lelkükkel, hitéletükkel.

A videós anyag itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=CnAtTrT0TFQ

 

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós


 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva