Magyar Honvédelem Napja

2022. május 24. kedd

Magyar Honvédelem Napja

1992 óta ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját, emlékezve Buda várának 1849-es visszafoglalásáról.

Eredeti megjelenés és fotók: honvedelem.hu

 

 

Az esemény 173. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet a Dísz téren álló Honvéd emlékmű előtt, május 21-én, szombaton.

 

 

„173 évvel ezelőtt, 1849. május 21-én, ezeben az órákban már a magyar trikolor lobogott Buda várában. Büszkén szállt a hír Görgei Artúr tábornok táborába. Jelezték, hogy Magyarország, a magyar emberek fővárosa ismét magyar kézben van. Rendkívül nagy jelentősége volt ennek a győzelemnek” – húzta alá a miniszter. Hozzátette: a jeles nap hűen tükrözi a magyar katonák eszmeiségét. Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a katonák és valamennyi polgár elkötelezettek, elhivatottak legyenek a nemzet, az ország érdekében.

 

 

A honvédelmi miniszter emlékeztetett: 2016-ban azért dolgozták ki a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó erejeként képviselje Magyarországot. Ez a program biztosítja, hogy legyenek modern, korszerű haditechnikai eszközök, de azt is, hogy olyan emberek szolgáljanak a Magyar Honvédségben, akik fontosnak tartják hazájuk boldogulását, fejlődését.

 


Az ünnepi beszédet követően Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök kegyeleti imával emlékezett a budavári ostrom alatt elhunyt katonákra.

 


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva