Megemlékezés a katonákat mentő papról

2021. december 1. szerda

Megemlékezés a katonákat mentő papról

 

December 1-jén emlékezett az abaligeti plébánia Fried Vilmos káplánra, születésének 100. évfordulóján a Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templomban .

Az atya zsidó származású, kikeresztelkedett, később pappá szentelték. A II. Világháborúban magyar katonákat mentett meg a szovjet ellenségtől, majd többeket eltemetett közülük, akiken nem tudott már életükben segíteni.

Az emlékezésen - többek között - jelen volt és beszédet mondott a Mária Magdolna Alapítvány elnöke Hóbár Csaba, és Goldmann Tamás a pécsi Zsidó Hitközség elnöke.

A száz éve született papról Markovics Milán Mór őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész a Katolikus Tábori Püspökség pasztorális helynöke emlékezett meg felelevenítve egy régi katonai hagyományt, majd imádságot mondott az elhunyt  katonák és az őket eltemető káplán lelki üdvéért, mely itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=4RA1Yf8uDLo 

A megemlékezésen készült teljes felvétel itt látható: https://youtu.be/ly-6KIjOxUU  

********** 

1944. november 30-án a Szovjet Vörös Hdsereg átvonult Abaligeten. Az átvonulásnak 33 magyar katonaáldozata volt.

Közben a plébánia pincéjében Dr. Kápolnay Zsigmond plébános és Fried Vilmos káplán bújtatott néhány lányt és asszonyt. A szovjet  katonák a plébánián is megjelentek, ahol elvették az ott tartózkodó négy pap óráját, majd elmentek. Fried Vilmos ment ki hozzájuk, A pincében rejtőzködők megmenekültek.

Az elhunyt magyar katonákat Fried Vilmos temette el december 2-án. 


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva