A 70 éves Erdő Péter bíboros, prímás köszöntése Esztergomban - videóval

2022. június 22. szerda

A 70 éves Erdő Péter bíboros, prímás köszöntése Esztergomban bazilikában

Hálaadó szentmisén köszöntötték június 22-én délelőtt az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros, prímást hetvenedik születésnapja alkalmából.

Forrás: Zsuffa Tünde/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és Magyar Kurír Fotó: Mudrák Attila

 

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg: 

https://www.youtube.com/watch?v=igBH2VOWS0U 

 

 

 

Az ünnepi szentmisén jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, köztük Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjai, munkatársai, valamint a magyar politikai és közélet képviselői.

 


Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak nevében mondta el köszöntőjét. „Mi, püspökök, akik küldetést kaptunk erre az apostoli szolgálatra, nap mint nap érezzük, hogy korunk oly sokféle kihívásának kellene megfelelnünk, amelyeknek beteljesítésére valószínűleg egyetlen ember sem képes, így mi sem” – fogalmazott. Felelevenítette, hogy tizenévesen látott a pannonhalmi apátság ebédlőjének falfestményén egy feliratot, amelyet, ha felidéz, mindig megnyugtatja: Non omnia possumus omnes, vagyis Senki nem képes mindenre. A gondviselő Isten viszont az egyéneknek olyan sokféle képességet adott, amelyek birtokában együttesen sokkal nagyobb eredményeket tudnak elérni, mint külön-külön, önmagukban.

 


Veres András emlékeztetett arra, hogy Erdő Péter bíboros tíz éven át volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, mely időszakban megtapasztalták és ma is érzik „készségét, amellyel kész segíteni e közösség munkáját, s amely révén a mostani nehéz időkben is szeretné jól végezni Krisztustól kapott feladatát”. Veres püspök kiemelte, hogy büszkeséggel tekintenek Erdő Péter bíborosi szolgálatára is, amelyet az egyetemes Egyház javára végez a mindenkori pápa segítségével, mely tapasztalatok gazdagítják a püspöki konferencia munkáját is. „E sokrétegű feladat végzése közben biztosan erősödik annak még mélyebb belátása is, amit püspökké szentelésekor jelmondatul választott: »Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem.« Mert mindennek forrásánál a kegyelem van, amely segíti az embert szolgálata eredményes végzésében” – zárta köszöntőjét a püspöki konferencia elnöke.

 


Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papsága és hívei nevében Urbán Gábor a rákosszentmihályi Szent Mihály-templom plébánosa köszöntötte a bíborost, kiemelve emberségét és atyai gondoskodását: felidézve, hogy segítséget nyújtott a rossz anyagi körülmények között élő papoknak, illetve az otthonukban és a kórházakban szenvedő beteg testvéreknek.

 



Az ünnepi liturgia személyes hangvételű szentbeszédét Süllei László érseki általános helynök mondta, aki húsz éve szolgál a prímási palotában a főpásztor mellett. „Zorán számát dúdolom: »Száz évig élünk, vagy még tovább...« Igen, az ember szeretné életét meghosszabbítani, és valamiképp bele van kódolva még a slágerbe is az az alapvető gondolat, érzés, igazság, amely hitünkből, Krisztus feltámadásának hitéből nyeri a forrását. Szeretnénk élni még tovább. Van bennünk egy nagyobb távlat” – kezdte beszédét az általános helynök, majd szólt az idő múlásáról, mely félelemmel tölt el bennünket, de hangsúlyozta: „A mai ünnep mégis az örömteli távlatot erősíti bennünk. Ehhez a magasabb perspektívához kapunk ma egy kis segítséget” – fogalmazott, majd egy régi emléket idézett fel a főpásztorral kapcsolatban: „A 2002. december 7-ét megelőző napon, péntek délután Paskai László bíboroshoz érkezett vendégségbe Erdő Péter, a rektor (1998 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora – a szerk.), a püspök – mint korábban többször is, amikor egy jogi véleményt, egy kongregációi vagy a mai helyes megnevezés alapján a dikasztériumok számára jelentést kellett készíteni. Jött a jogász, akinek könyveit ismertük, akivel egyetemi rektori feladatai miatt sokszor találkoztunk. Akkor még nem lehetett tudni, miért is vezetem fel az egyik főpásztort a másikhoz. II. János Pál pápa 2002. december 7-én nevezte ki egyházmegyénk 83. főpásztorává, aki lassan húsz éve tartja ezt a pásztorbotot.”
Süllei László emlékeztetett, hogy Erdő Péter bíboros a székfoglaló szentmiséjén így fogalmazott: „Az alapvető kérdés: mit tehetünk most együtt, hogy Krisztus szeretetének és békéjének műve bennünk és a világban előre haladjon?”
„Húszéves kérdés, és erre húsz éve keressük a választ olykor látható, olykor láthatatlan formában; maradandót alkotva, olykor múlékonyat” – mutatott rá a szónok, hozzátéve, már a kérdés is bátorságra vall, mert nem fél megmutatni a világnak az üdvösséghez vezető utat. „A kegyelem szavára épülő élet bontakozik ki előttünk a bíboros szolgálatában” – fogalmazott az általános helynök.
A helynök főpásztori tevékenységén túl méltatta Erdő Péter jogászi és teológiai munkáját, amely a kánonjogász-hallgatók generációi számára szolgált útmutatásul.
Süllei László a szentbeszéd végén átadta Erdő Péter bíborosnak az érsekség ajándékát, amit a munkatársak készítettek számára: egy könyvet, amelynek lapjaira sokan jegyeztek köszönetet, gratulációt. „Csak ez az egyetlen kötet készült belőle, mert személyes, egyedi. A városmisszió képei, a vizitáció fotói, az Eucharisztikus Kongresszus képei mellett az egyházmegye történetét is követi” – mondta Süllei László.

 



Erdő Péter bíboros, prímás június 25-én tölti be 70. életévét.

47 esztendeje szentelték pappá, 20 éve áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élén.


 


[galeria]

 

Katonai Ordinariátus © Minden jog fenntartva